Salvati dezinflatia
Declaratiile de saptamana trecuta ale guvernatorului Mugur Isarescu potrivit carora parghiile de politica monetara si-au atins limitele in materie de dezinflatie si de-acum e nevoie de sustinere din partea politicii fiscale au starnit doua soiuri de comentarii.
Pe de o parte, unii comentatori au inceput sa faca deja pariuri in privinta zonelor in care se va inaspri fiscalitatea, de la o marire a TVA pana la o crestere a nivelului cotei unice de impozitare, readucand astfel discutia cu doi ani in urma, cand presiunile FMI in directia limitarii deficitului bugetar vizau fie una dintre aceste masuri, fie ambele, pentru ca in final economia sa mearga totusi mai departe fara a fi fost nevoie de ele. Pe de alta parte, alti comentatori au judecat ca o cerere de ajutor de la BNR din partea autoritatilor fiscale nu poate insemna decat ca banca centrala a pierdut controlul unei inflatii care, impinsa in sus de seceta de la noi, de cresterea preturilor la alimente in toata Europa si de scumpirea petrolului, ar urma sa depaseasca tinta de 4% fixata pentru acest an si chiar marja admisa de 1% peste aceasta tinta. Pentru moment, BNR considera insa ca incadrarea sub 5% sau in jur de 5% este inca posibila, chiar daca, in cuvintele lui Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Isarescu, tinta de inflatie „nu va fi usor de atins“. Croitoru a confirmat asteptarile celor ce cred ca inflatia in crestere va face necesara o marire de dobanda, admitand ca la sedinta consiliului BNR din 31 octombrie e posibila urcarea dobanzii de referinta, pentru prima (si ultima) oara in acest an, cu 0,25% pana la 1%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană