Sindicatele si GEA strang semnaturi pentru garantarea randamentului pensiilor private
Grupul de Economie Aplicata (GEA), Confederatia Sindicala Cartel-Alfa si Blocul National Sindical (BNS) au anuntat ca vor sa stranga 100.000 de semnaturi pentru schimbarea legii privind pensiile obligatorii (Pilonul II), prin introducerea unui randament minim garantat egal cu rata inflatiei.
"Campania de strangere a semnaturilor va incepe din luna martie. Proiectul va costa 83.400 de euro, dintre care 10% sunt cofinatare si va avea doua parti: monitorizarea activitatii CSSPP si strangerea a 100.000 de semnaturi pentru modificarea legii", explica Liviu Voinea, presedintele GEA.
Acesta a adaugat ca introducerea unui randament minim egal cu rata inflatiei, pentru Pilonul II, este incurajata de efectele crizei financiare, printre care si numeroasele falimente ale mai multor banci unde fondurile de pensii private detineau depozite, actiuni sau alte titluri de valoare, cu impact asupra sumelor acumulate in conturile individuale de pensii ale angajatilor.
De asemenea, presedintele GEA a mentionat ca proiectul vizeaza si monitorizarea activitatii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), in conformitate cu bunele practici internationale (responsabilitate, consultare, transparenta), pe baza unor indicatori de performanta, precum si protejarea drepturilor angajatilor.
"Vor fi redactatate trei rapoarte de monitorizare, in lunie martie, iunie si septembrie si vom urmari daca CSSPP indeplineste prevederile legislatiei de profil, cum ar fi prezentarea proiectului de lege pentru infiintarea fondului de garantare a pensiilor private, in luna februarie", spune Voinea.
Pe de alta parte, Asociatia Pensiilor Administrate Privat din Romania (APAPR) spune ca o asemnea propunere este incompatibila si cu filosofia reformei pensiilor, precum si cu Pilonul II romanesc, dar si ca nicaieri in lume nu exista un sistem de pensii private care sa oblige prin lege la garantarea unor randamente peste inflatie.
In plus, reprezentantii APAPR spun ca garantarea inflatiei este si tehnic imposibila, neexistand pe piata romaneasca instrumente financiare care sa performeze in mod garantat peste inflatie. Nu este prima oara cand se lanseaza propunerea ca fondurile de pensii sa garanteze un randament minim egal cu inflatia. Parlamentul romaniei a Respins anul trecut o propunere legislativa care continea si aceasta initiativa.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro