Topul cartierelor bucurestene

Postat la 04 martie 2008 21 afişări

Zonele clasice rezidentiale ale Capitalei – Primaverii, Kiseleff, Dorobanti, Cotroceni sau Herastrau conduc in topul cartierelor bucurestene in ceea ce priveste preturile locuintelor noi, conform unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania

Cartierele din zona de centru-nord a Capitalei conduc in topul cartierelor bucurestene, potrivit unui studiu intocmit de catre Coldwell Banker. Acestea s-au detasat ca zone preferiantele pentru clientii de top cu venituri mari si foarte mari, in timp ce zone semicentrale, cum ar fi Dristor, Obor, Iancului, Titan, Colentina ,Militari sau Drumul Taberei inregistreaza o cerere foarte mare pe segmentele „medium” si „medium-high”.

Locuintele situate in zona de centru-nord au preturile cele mai ridicate, zonele fiind ravnite mai ales pentru numeroasele facilitati pe care le prezinta: spatii verzi (Herastrau este cel mai mare parc din Bucuresti, cu o suprafata de 110 hectare), accesul mijloacelor de transport in comun precum si la zone de shopping si relaxare.

 

Potrivit studiului mentionat, cele mai mari preturi ale apartamentelor noi se inregistreaza in Primaverii (3.000-3.500 de euro pe metru patrat + TVA), pe treapta a doua situandu-se zona Kiseleff, cu o medie de 3.000-3.300 de euro pe metru patrat plus TVA pentru locuintele noi construite. Pe urmatoarele pozitii se situeaza Dorobanti, Cotroceni si Herastrau, pe ultimele trepte fiind Prelungirea Ghencea si Berceni, ambele cu preturi medii cuprinse intre 1.000 si 1.150 de euro plus TVA, pentru locuintele noi (informatiile privind clasamentul integral precum si preturile locuintelor vechi si noi se gasesc in documentul atasat).

Studiul releva aceeasi dinamica sustinuta a cererii, cauzata in principal de ritmul mic in care s-au livrat noile constructii dupa evenimentele din 1989. Practic, dupa acest an volumul de constructii noi a scazut dramatic, timp de 15 ani numarul de locuinte date in folosinta anual situandu-se la circa 1.000, in comparatie cu Budapesta, o capitala mai mica in privinta numarului de locuitori, dar, unde s-au dat in folosinta circa 10.000-15.000 de locuinte in fiecare an.

In ultimii trei ani, pe plan local, cifrele s-au dublat, datorita oportunitatilor oferite de catre banci si totusi dezechilibrul dintre cerere si oferta ramane inca la cote destul de inalte, iar numarul locuintelor date in folosinta si al celor care se vor finaliza in anul 2008 este insuficient, mai ales pe segmentul celor destinate clasei mijlocii.

De aceea, specialistii companiei considera ca piata rezidentiala din Romania reprezinta principala destinatie a celor mai profitabile investitii pe termen lung. Acest lucru se datoreaza si unei serii de alti factori, precum: ritmul rapid de crestere economica al tarii si al dezvoltarii infrastructurii, sau integrarea in Uniunea Europeana. Bucurestiul se situeaza pe locul al saselea in topul celor mai populate orase europene, fiind depasit numai de Londra, Paris, Berlin, Madrid si Roma.

Preturile apartamentelor vechi au explodat, multi dezvoltatori incepand sa investeasca in proiecte rezidentiale de mare calitate in zone semicentrale. Astfel, pe masura ce zonele centrale incep sa se confrunte cu o criza de proiecte rezidentiale noi, in zonele din apropierea lor se construiesc cateva proiecte, dintre care majoritatea ofera apartamente spatioase: garsoniere, apartamente cu 2-4 camere, cu suprafete ce variaza intre 60 si 350 de metri patrati, terase mari si finisaje de foarte buna calitate.

Pretul mediu in cadrul unor asemenea ansambluri incepe de la 1.500 de euro/mp plus TVA si ajunge chiar si pana la 3.200 de euro/mp plus TVA.

Ieftin, doar la periferie

Apartamentele de lux si vilele se construiesc cu precadere in zona de nord si centrala a Bucurestiului, in timp ce proiectele adresate paturii de mijloc sunt de regula amplasate in zonele interioare ale orasului.

Periferia pare si ea foarte atractiva pentru dezvoltarea de proiecte rezidentiale. Peisajul si mediul inconjurator par, de regula, sa sporeasca valoarea si durabilitatea proiectelor. Aceste proiecte constau din vile, centre de fitness, spa, piscine si numeroase utilitati menite a creste nivelul de atractivitate.

Apartamentele construite in perioada comunista au numeroase lipsuri potrivit specialistilor Coldwell Banker: nu beneficiaza de o delimitare clara a zonei de zi fata de cea de noapte, de parcari sau spatii verzi special construite. Locuintele din acest segment au insa cateva avantaje net superioare celor noi: posibilitatea de a te muta imediat si localizarea in zone accesibile unde infrastructura este definitivata.

Finalizarea unora dintre proiectele rezidentiale curente este prevazuta pentru anul 2008 sau pentru sfarsitul anului 2009, insa analistii companiei considera ca, chiar si cu darea in folosinta a acestor apartamente, piata rezidentiala din zona ramane atragatoare datorita cererii mari de apartamente moderne

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/topul-cartierelor-bucurestene-2431768
2431768
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.