Virginia Oţel: Comunitatea PWN România ne-a oferit tuturor o misiune şi un scop, care nu puteau fi împiedicate de pandemie – susţinerea femeilor care doresc să îşi dezvolte cariera
Preşedinte • Professional Women’s Network România
Cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o în pandemie:
Cea mai pregnantă observaţie în ultimul an a fost faptul că, deşi lumea în care trăim pare să treacă printr-o expansiune accelerată şi distanţele dintre oameni s-au micşorat prin intermediul tehnologiei, la nivel personal tindem să apreciem tot mai mult interacţiunile directe, contactele nemediate, oneste şi deschise. Şi dacă se spune despre copii că e nevoie de un sat pentru a-i creşte, şi pentru dezvoltarea şi echilibrul adulţilor este nevoie de o comunitate care să îi sprijine, să îi accepte şi în care să se regăsească. De aceea, misiunea asociaţiei Professional Women’s Network România este mai importantă acum ca niciodată. Am învăţat că nimic nu poate înlocui energia doamnelor care alcătuiesc această comunitate, atunci când vine vorba de susţinere, de reconectare la sine şi la emoţiile noastre.
Cea mai importantă decizie pe care am luat-o în ultimul an:
Din punctul de vedere al apartenenţei la asociaţie, am încercat să ne adaptăm rapid la noua stare de lucruri, ca o consecinţă firească a pandemiei, şi să mutăm programele asociaţiei în mediul online, încă din aprilie anul trecut. Deoarece, pe toţi cei trei piloni, mentorat, antreprenoriat şi femei în consilii de administraţie, programele pe care le organizăm în mod tradiţional se bazează mult pe interacţiune directă, pe chimia care se realizează între mentori sau lectori şi participante. Ne lipsesc întâlnirile faţă în faţă, îmbrăţişările şi, în general, gesturile fireşti de sprijin şi acceptare. Dar le-am înlocuit repede cu şedinţe pe Zoom, fie unu la unu, conferinţe, cu o comunicare mai frecventă online, cu webinarii de susţinere şi de learning. În plus, am intensificat comunicarea Asociaţiei către publicul mai tânăr, către profesionistele aflate la început de carieră şi către tinerele antreprenoare, care în această perioadă dificilă au nevoie de mai multă susţinere şi îndrumare.
Cum mi-am menţinut colegii motivaţi în ultimul an:
PWN România nu a avut probleme serioase la capitolul motivare, suntem o comunitate care s-a unit în jurul ideii de a sprijini ascensiunea profesională a femeilor, astfel că motivaţia noastră a venit mereu din reuşita programelor pe care le desfăşurăm şi în feedbackul pozitiv primit de la membre. Am încercat, însă, în această perioadă să păstrăm o legătură strânsă, să facem în aşa fel încât sa ne ascultăm şi sprijinim unele pe altele.
Work from home sau de la birou?
Lucrul de acasă, pentru că siguranţa noastră este mai importantă şi am învăţat împreună cum să trecem peste disconfortul lipsei de interacţiune directă şi să rămânem aproape unele de celelalte, chiar şi virtual.
Locul din care îmi iau energia necesară depăşirii unei crize:
M-a ajutat mult în această perioadă faptul că am avut familia aproape. În plus, comunitatea PWN România ne-a oferit tuturor o misiune şi un scop, care nu puteau fi împiedicate de pandemie – susţinerea femeilor care doresc să îşi dezvolte cariera. Această misiune a dobândit şi mai multă importanţă în această perioadă, deoarece efectele pandemiei au fost resimţite, în mod disproporţionat, mai puternic de către femei. Astfel, am dobândit mai multă încredere, în capacitatea noastră de a ne adapta, încredere unii în alţii, încredere în puterea noastră interioară şi în exemplul pe care îl dăm celorlalţi.
Persoana care m-a inspirat cel mai mult în această perioadă:
PWN România lucrează în această perioadă la un proiect deosebit, care se numeşte Muzeul Femeilor Remarcabile din România, unde vor fi prezentate figuri istorice feminine, ce au avut viziune, curaj, cu impact asupra societăţii româneşti şi care pot fi o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru noi toate. Dintre acestea, mă întorc mereu către Regina Maria, atunci când am nevoie de inspiraţie, fiindcă, pentru mine, este unul dintre cele mai bune modele de leadership şi de diplomaţie. Rolul său în recunoaşterea internaţională a Unirii din 1918 şi în depăşirea barierelor de gen într-o lume complet dominată de bărbaţi este un exemplu elocvent pentru toate generaţiile de femei care i-au urmat.
Putere vs. feminitate:
Cred că istoria şi, mai mult ca orice, evenimentele din ultimul an au dovedit tuturor că nu se poate spune despre femei că nu pot fi puternice. Din contră, la o privire atentă, putem observa că acolo unde doamnele au fost la conducere, adaptarea la situaţia creată de pandemie a avut loc mai lin, cu efecte mai puţin dramatice. În 2021, după atât de multe eforturi în direcţia incluziunii şi a egalităţii de gen, nu mai putem vorbi despre putere şi feminitate ca situându-se la două capete opuse ale unui spectru. Mai mult, mă gândesc că acest tip de dezbatere binară nu face decât să afecteze ambele concepte, care nu cred că se află în contradicţie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro