AFP: Angela Merkel se amestecă în alegerile legislative din Grecia şi generează controverse, inclusiv în cadrul coaliţiei de guvernământ

Autor: Gaidau Ion Postat la 05 ianuarie 2015 36 afişări

Cancelarul german Angela Merkel genera contoverse, duminică, în Germania, inclusiv în cadrul majorităţii sale politice, după dezvăluiri în presă potrivit cărora ea este pregătită să lase Grecia să iasă din zona euro în cazul sosirii la putere a stângii radicale în această ţară.

"Guvernul german consideră aproape inevitabilă ieşirea (Greciei) din zona euro dacă şeful opoziţiei Alexis Tsirpas (Syriza, stânga radicală) va conduce guvernul după alegerile (legislative din 25 ianuarie), va abandona politica de austeritate bugetară şi nu va mai rambursa datoriile ţării", a anunţat în ediţia online săptămânalul Der Spiegel, citând "surse apropiate Guvernului german".

Potrivit presei germane, Angela Merkel şi ministrul german de Finanţe Wolfgang Schäuble (ambii conservatori din cadrul CDU) încearcă să exercite presiuni asupra alegătorilor eleni sau chiar asupra lui Alexis Tsirpas. Însă acest demers rămâne controversat, inclusiv în cadrul coaliţiei guevernamentale, social-democraţii şi conservatorii exprimându-şi dezaprobarea în public.

Contactaţi de AFP, Angela Merkel şi Wolfgang Schäuble nu au dorit să confirme, nici să dezmintă, informaţiile din Der Spiegel. "Grecia şi-a îndeplinit obligaţiile în trecut. Guvernul german pleacă de la principiul că Grecia va continua să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de troica" creditorilor săi (Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional), a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului german.

Un purtător de cuvânt al CDU, Christian Bäumler, a adresat o avertizare, duminică, şi anume, " în caz de ieşire din zona euro, datoriile (Greciei) nu vor putea fi rambursate".

"Cu acest scenariu de ameninţare (...), Guvernul (german) se amestecă indirect în campania (electorală) din Grecia. Este extrem de riscant şi o eroare", comenta duminică Die Welt, un cotidian apropiat conservatorilor.

În teorie, niciun mecanism nu prevede ieşirea unei ţări din zona euro. Dar, potrivit Berlinului, în cazul în care Grecia nu îşi va mai îndeplini angajamente, BCE ar putea restrânge posibilităţile de refinanţare a băncilor greceşti până la punctul de a obliga Atena să reintroducă drahma.

Social-democraţii (SPD) germani, membri ai "marii coaliţii" aflate la putere la Berlin, au contestat în public demersul atribuit lui Merkel.

În acest sens, vicepreşedintele grupului SPD în Bundesteag (Camera inferioară a Parlamentului german), însărcinat cu euro, a apreciat că CDU a fost la originea acestei "scurgeri". "O schimbare de direcţie a Guvernului? Mai degrabă o eroare a CDU", a comentat el pe contul său de Twitter.

"Cu acest tip de şantaj public se vrea destabilizarea Greciei înainte de alegeri", a apreciat la rândul său preşedintele Die Linke (stânga radicală germană, aflată în opoziţie), Bernd Riexinger.

Parlamentul grec a anunţat miercuri dizolvarea sa şi a confirmat organizarea de alegeri legislative anticipate la 25 ianuarie, la care, potrivit sondajelor, Syriza este considerată favorită.

O astfel de victorie ar aduce o "schimbare necesară" în Europa care ar antrena pe aceeaşi cale Spania şi Irlanda, a declarat sâmbătă liderul Syriza, Alexis Tsirpas, care denunţă politicile de austeritate impuse Greciei de către creditorii săi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GERMANIA,
GRECIA,
ECONOMIE
/actualitate/afp-angela-merkel-se-amesteca-in-alegerile-legislative-din-grecia-si-genereaza-controverse-inclusiv-in-cadrul-coalitiei-de-guvernamant-13747594
13747594
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.