Agenţia Europeană a Medicamentelor începe evaluarea vaccinului anti-coronavirus Sputnik. În ce ţări din Europa a ajuns deja serul rusesc

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 07 martie 2021 41 afişări

Agenţia Europeană a Medicamentelor începe evaluarea vaccinului anti-coronavirus Sputnik. În ce ţări din Europa a ajuns deja serul rusesc

Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a început să evalueze vaccinul rus anti-coronavirus Sputnik V, scrie Euronews.

„Studiile clinice indică faptul că Sputnik V generează anticorpii şi celule imune care combat virusul SARS-CoV-2 şi protejează organismul împotriva COVID-19 (...) Evaluarea va continua până vom găsi suficient de mult date care sugerează autorizarea la scară largă a dozelor”, a declarat EMA.

Anunţul vine la scurt timp după ce Slovacia a devenit al doilea stat UE, după Ungaria, care primeşte serul rusesc în ciuda faptului că nu a fost aprobat de autoritatea de reglementare din cadrul Uniunii.

Până acum au fost autorizate doar trei vaccinuri în blocul european: Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca/Universitatea Oxford. Serul creat de Johnson & Johnson, administrat într-o singură doză, ar putea fi aprobat la jumătatea lunii martie.

„După ce vom primi acordul EMA, vom putea oferi vaccinul unui număr de 50 de milioane de europeni începând cu iunie 2021”, spune Kirill Dimitriev, CEO-ul Fondului de Investiţii Directe din Rusia, care a finanţat vaccinul Sputnik V.

Datele sugerează până acum că serul prezintă o rată de eficacitate de 91,6%. În plus, vaccinurile pot fi depozitate la temperaturi normale de refrigerare, iar preţul unei doze ajunge la 8,5 euro.

Sputnik V a ajuns în 40 de ţări la nivel mondial, incluzând aici state europene precum Serbia, Muntenegru, Moldova şi Ungaria. Slovacia a primit recent 200.000 de doze.

Ungaria, care a început să administreze serul încă de la jumătatea lunii februarie, a criticat în mod constant programul de imunizare al Uniunii Europene şi a decis să administreze luna trecută vaccinul dezvoltat de chinezii de la Sinopharm.

„De ce aş crede că experţii europeni sunt mai inteligenţi decât noi? Am mai multă încredere în Centrul Ungar de Sănătate Publică decât în Bruxelles”, spune prim-ministrul Viktor Orban.

Ungaria a efectuat până acum 1.011.405 de inoculări, număr ce acoperă 10,35% din populaţia ţării.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sputnik v,
vaccin,
uniunea europeana,
ungaria

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.