Cu ajutorul statului, piaţa energiei alunecă din nou spre zona crepusculară a băieţilor deştepţi. Toţi strigă dezastru, dar comerţul cu energie a bubuit în 2022 la aproape 10 mld. euro. De la pierderi, unii furnizori au ajuns la profituri stelare. Cum?

Autor: Roxana Petrescu Postat la 08 februarie 2024 36 afişări

Un cumul de contracte directe cu producătorii şi oportunitatea imensă creată chiar de stat prin prima variantă a schemei de plafonare şi compensare a facturilor împing piaţa de energie spre era băieţilor deştepţi. Din nou Când unii strigă dezastru, alţii, mult mai discreţi, au bifat creşteri imposibil de imaginat în 2022, când toată economia era în survival mode.

Potrivit datelor furnizate de Bridge to Information, platformă de analiză şi studii, în 2022 cele 198 de companii din România care au ca activitate comercializarea energiei electrice (cod CAEN 3514) au raportat un business cumulat de 48,1 miliarde de lei faţă de nivelul de 25,1 miliarde de lei.

Dar nu creşterea de business este uluitoare, în contextul în care preţul spot al energiei a ajuns de la 550 lei/MWh în 2021 la 1.334 lei/MWh în 2022, ci evoluţia profitului. Astfel, de la o pierdere cumulată de 514 mi­lioane de lei, piaţa comerţului de energie a ajuns la un profit net de peste 1,2 miliarde de lei. Şi chiar şi aşa, sunt afaceri a căror creştere a sfidat orice logică economică.

Lord Energy, companie deţinută de Zetolia Limited (Cipru), a ajuns în 2022 la un business de 5,1 miliarde de lei din tradingul cu energie, fiind astfel cel mai nou sosit în clubul select al miliardarilor în euro din România.

În 2021, compania avea un business de 17 milioane de lei. Mai departe, firma a generat un profit net de aproape 650 de milioane de lei, în contextul în care în 2021 avea doar 1,7 milioane de lei. Compania are 5 angajaţi, doi dintre ei sunt Florin Munteanu şi Răzvan Boacă, ambii foşti angajaţi ai Tinmar Energy, cel mai mare furnizor independent de energie din România, controlat de omul de afaceri Augustin Oancea. Iar Lord Energy este doar un exemplu despre cum se poate face business în România în domeniul energetic. 

Discuţia despre evoluţia pieţei de comerţ cu energie de anul trecut vine în contextul în care ieri Tinmar Energy a publicat poziţia sa în legătură cu o amendă de 200 de milioane de euro care ar fi fost dată de ANRE către patru companii din domeniul furnizării şi tradingului de energie pentru manipularea pieţei. Reacţia Tinmar Energy a venit ca urmare a unui articol din presă, suma de 200 de milioane de euro fiind transmisă pe surse, neconfirmată în acest moment de instituţie.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.