Aliatul lui Vladimir Putin în Europa agită apele la Bruxelles: Viktor Orban cotinuă să blocheze ajutorul financiar de 18 miliarde de dolari pe care europenii vor să-l dea Ucrainei. Ce urmăreşte liderul de la Budapesta
Viktor Orban a blocat din nou prin drept de veto un pachet financiar pentru Ucraina în valoare de 18 miliarde de euro. Liderul de la Budapesta caută prin presiunile pe care le face să obţină astfel deblocarea fondurilor europene destinate ţării sale, la care Ungaria şi-a pierdut accesul la bani după ce Comisia Europeană a stabilit că în ţară a avut loc un puternic declin al democraţiei şi o agravare a fenomenului corupţiei, scrie CNBC.
Ungaria este singura dintre cele 27 de ţări membre UE care s-a opus prin veto pachetului de ajutor destinat ucrainenilor.
Viktor Orban este văzut deja ca o problemă pentru politica UE, din cauza atitudinii sale şi a ceea ce face împotriva Comunităţii. Mai mult, nici faptul că el şi dictatorul de la Kremlin au o relaţie de prietenie nu îl pune pe premierul ungar într-o lumină bună.
Oficialii europeni sunt de părere că blocarea ajutorului financiar este o încercare a Budapestei de a forţa deblocarea banilor europeni peentru Ungaria.
„Ştirile de astăzi au fost doar despre votul Ungariei. Este doar un fake-news. Ungaria ste gata să acorde aistenţă financiară Ucrainei, bazată pe reciprocitate. Fără veto, fără şantaj”, scria liderul maghiar pe Twitter.
Pe lângă episodul cu banii pentru Ucraina, Ungaria a mai blocat şi aprobarea unor noi norme fiscale care ar urma să se aplice întreaga Uniune Europeană. Acest vot vine de asemenea în contextul în care 7,5 miliarde de euro destinaţi Ungariei sunt blocaţi, la care se mai adaugă alte 5,8, pe care Comisia i-a suspendat până când ţara îşi va rezolva probleele legate de independenţa sistemului său judiciar. În cazul în care Ungaria nu înregistrează progrese semnificative în privinţa problemei democraţiei, a corupţiei şi a justiţiei, ţara ar putea pierde definitiv accesul la fondurile suspendate.
Celelate 26 de state-memebre UE caută să ocolească opoziţia Ungariei şi să trimită oricum bani Ucrainei.
„Facem tot posibilul pentru a ne asigura că banii pot ajunge la începutul lunii ianuarie” a declarat Zbyněk Stanjura, ministrul ceh de finanţe.
Problema votului şi a blocării fondurilor evidenţiază relaţia tensionată dintre UE şi Ungaria. De-a lungul anilor, Ungaria a avut o relaţie cel puţin controversată cu Rusia, iar această istorie nu-i oferă credibilitate şi nu emană încredere din partea lui Orban.
Cu toate acestea, Viktor Orban a ales să nu se împotrivească valurilor de sancţiuni europene pe care Comunitatea le-a lansat după invazie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro