Analiştii avertizează că urmează o perioadă de pomină: Economia mondială este pe cale să se confrunte cu unul dintre cei mai grei ani din ultimele trei decenii. Cum arată tabloul economic în SUA, China şi Europa pentru 2023
Economia mondială stă faţă în faţă cu unii dintre cei mai grei ani din ultimele trei decenii, în condiţiile în care şocurile crizei energetice declanşată de războiul din Ucraina continuă să se resimtă, scrie Bloomberg Economics.
Economistul Scott Johnson preconizează o creştere economică de doar 2,4% a economiei mondiale pentru 2023, în scădere de la prognoza care indica o majorare a economiei mondiale cu 3,2%. Prognoza arată cea mai slabă creştere economică posibilă, excluzând anii de criză din 2009, 2020 şi 1993.
Conform prognozelor SUA ar putea încheia anul cu o recesiune, în timp ce economia Chinei va creşte cu 5%, stimulată fiind de relaxarea politicilor anti-COVID şi de ajutorul pe care statul se pregăteşte să-l ofere sectorului imobiliar intrat în criză.
Johson este de părere că o diferenţa se va vedea şi în ceea ce priveşte politica monteară, după un an în care băncile „s-au grăbit să migreze către un teritoriu reestrictiv”.
„În SUA, în condiţiil în care creşterile salariale vor ţine sus inflaţia, cred că Fed se îndreaptă către o rată a dobânzii de 5% şi va rămâne acolo până pe primul trimestru din 2024. În zona euro, o scădere mai rapidă a inflaţie s-ar putea traduce într-o rată a dobânzii de referinţă ceva mai mică şi în posibilitatea unor reduceri a acesteia la final de 2023”, a declarat Scott Johnson.
În China, acolo unde statul este prins între dorinţa de a sprijini redresarea şi îngrijorarea faţă de slăbiciunea monedei, se preconizează reduceri limitate ale ratei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro