Analiză Grayling: Guvernul a păstrat şi după pandemie tendinţa de a legifera tot mai mult în locul Parlamentului, prin ordonanţe; parlamentarii au nevoie în medie de 2 ani pentru a aproba un act adoptat de Guvern

Autor: Roxana Rosu Postat la 09 mai 2023 34 afişări

Analiză Grayling: Guvernul a păstrat şi după pandemie tendinţa de a legifera tot mai mult în locul Parlamentului, prin ordonanţe; parlamentarii au nevoie în medie de 2 ani pentru a aproba un act adoptat de Guvern

România este ţara din Europa Centrală şi de Est care a adoptat în anul 2022 cele mai multe acte normative, majoritatea iniţiate de Guvern, Executivul de la Bucureşti menţinând tendinţa de a guverna prin ordonanţe, începută în contextul pandemiei, arată o analiză Grayling, companie de consultanţă în comunicare şi relaţii guvernamentale.

Tendinţa de a emite multe ordonanţe de Guvern este asemănătoare şi în restul ţărilor din ECE.

“Datele AcTrend Report arată o tendinţă alarmantă de guvernare prin ordonante şi, practic, o concentrare a iniţiativei de legiferare în mâinile Executivului. Este o tendinţă regională, nu doar la nivelul României, de îndepărtare a instituţiilor de la atribuţiile lor clasice, tradiţionale. Principala explicaţie este legată de contextul excepţional al ultimilor ani, care a impus adoptarea de măsuri excepţionale. Este însă interesant de urmărit cum va evolua această tendinţă în anii ce urmează şi, mai ales, este important ca aceasta să nu afecteze rolul instituţiilor statului aşa cum este el prevăzut de legile fundamentale”, a declarat Cristi Creţan, Country manager Grayling România & Bulgaria.

În 2022, România a adoptat peste o treime (573) din totalul de 1437 de acte normative aprobate în 8 ţări din Europa Centrală şi de Est, arată  studiul AcTrend .

Dintre actele normative aprobate în România, 60% au fost iniţiate şi adoptate de Executiv, în timp ce Parlamentul a reuşit să încheie procesul legislativ pentru doar 15% dintre  Ordonanţele aprobate de Guvern în 2022.

Studiul Grayling AcTrend a analizat schimbările legislative din România, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia şi Croaţia, în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2022.

În clasamentul statelor din ECE după numărul de acte normative adoptate, România este urmată de Polonia, cu 189 de acte de legislaţie primară, Slovacia – 176 şi Croaţia – 158. La polul opus se află Serbia (60) şi Ungaria (83).

În ceea ce priveşte procedurile legislative, studiul AcTrend mai arată că parlamentarii români au nevoie, în medie, de 2 ani pentru a aproba un act legislativ adoptat de Guvern.  În consecinţă, în 2022 au fost finalizate procedurile legislative de aprobare a actelor normative adoptate de Guvern în timpul pandemiei. În 2023 şi 2024 vor prevala, cel mai probabil, ordonanţele pe teme economice (inflaţie, energie) emise de Guvern în 2022.  

În comparaţie cu media perioadei 2013-2017, se înregistrează o creştere cu 14% a numărului de legi adoptate de ţările ECE. În România, însă, evoluţia este mult mai accelerată, în ultimii cinci ani fiind înregistrată o creştere medie de 30% a numărului de legi adoptate în Parlament.

Cea mai semnificativă creştere vine însă din nou pe zona actelor legislative date de Guvern. Dacă până în 2019 Guvernul emitea în jur de 100 de ordonanţe anual, în 2020, pe fondul crizei generate de pandemie, numărul acestora a crescut de peste două ori. Astfel, în 2020 România a atins un record de 235 de ordonanţe, care reprezintă aproximativ 80% din totalul de 298 de legi aprobate în Parlament în acel an, transformând Guvernul în principala putere legislativă.

Însă studiul arată că această creştere înregistrată în 2020 în contextul excepţional al pandemiei s-a menţinut şi în anii care au urmat. 

Anul 2022, marcat de începerea războiului din Ucraina, inflaţie şi creşterea preţurilor la energie, a favorizat din nou un număr ridicat de ordonanţe emise de Guvern, acestea ajungând la 229, în timp ce numărul total de legi adoptate de Parlament a fost de 385. Dintre cele 385 de legi, 10% sunt proiecte de adoptare a altor ordonanţe emise de Guvern în anul 2022.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
guvern,
adoptare,
aprobare,
romania,
pandemie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.