ANALIZĂ: Interzicerea importurilor ruseşti de alimente din Occident avantajează apropiaţii Kremlinului

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 22 august 2014 29 afişări

Escaladarea disputei dintre Rusia şi Occident referitoare la criza din Ucraina face ca un grup de oameni de afaceri apropiaţi Kremlinului să fie beneficiarii interzicerii importurilor de alimente din Statele Unite şi Europa.

La începutul acestei luni, Rusia a interzis toate importurile din SUA şi Europa de carne, lactate, fructe şi legume, ca reacţie la sancţiunile occidentale impuse Moscovei după anexarea Crimeei şi susţinerea separatiştilor care luptă cu forţele guvernamentale ucrainene.

Măsurile au dus la creşterea puternică a preţurilor alimentelor locale în Rusia, provocând şi un deficit de ofertă pe unele pieţe.

Un furnizor de peşte la care co-proprietar este ginerele unui prieten al preşedintelui Vladimir Putin, un producător de carne al cărui fondator are relaţii înalte şi un alt producător de carne care beneficiază de sprijinul statului se bucură de creşterea cererii pentru produsele lor.

Reuters nu a descoperit vreo dovadă care să arate că interzicerea importurilor a fost adoptată pentru a ajuta unii producători sau că vreun producător a presat guvernul în acest sens, dar magnaţii din industria alimentară par să iasă în câştig.

"Preţurile en-gros au crescut deja. Aceşti producători sunt deja în câştig", a declarat senatorul Serghei Lisovski, fost magnat în industria alimentară.

Oficialii ruşi au avertizat producătorii de alimente să nu majoreze preţurile, dar la câteva zile de la impunerea embargoului preţul somonului a urcat cu 60%, la peste 22 de dolari pe kilogram, în unele magazine.

Potrivit distribuitorilor, preţurile cărnii de vită şi ai brânzeturilor vor creşte cu cel puţin 30%, având în vedere că importurile asigurau 30-50% din consum.

Acţiunile producătorului de peşte Russkoe More au crescut cu 70% după anunţarea embargoului.

Miliardarul Ghenadi Timcenko, prieten cu preşedintele Vladimir Putin, a cumpărat o participaţie de 30% la Russkoe More în 2011, anticipând creşterea cererii pentru somon.

Russkoe More a fost anul trecut cel mai mare importator de somon din Rusia, cu o cotă de piaţă de 26%, peştele provenind din 18 ţări, inclusiv din Norvegia. Importurile de peşte din Norvegiua au fost incluse de Rusia pe lista embargoului.

După ce SUA au impus primele sancţiuni împotriva unor persoane şi companii din Rusia, Timcenko şi-a vândut participaţia ginerelui său Gleb Frank.

"Timcenko nu mai are nicio influenţă în companie. Ne-am distanţat total de acea afacere", a spus un purtător de cuvânt al miliardarului.

Producătorul de carne Ros Agro a înregistrat la rândul său o creştere puternică a cotaţiei acţiunilor, iar directorul general Maksim Basov a declarat că interzicerea importurilor este în avantajul companiei.

"Cel puţin preţurile nu vor scădea. Vom avea oportunităţi să creştem producţia. Concurenţa va scădea, ne vom dezvolta. Anticipăm rezultate extraordinare pe toate segmentele de afaceri", a spus Basov.

Ros Agro a fost fondată de omul de afaceri Vadim Moskovic, care şi-a transferat afacerile către familie, după ce a devenit senator în 2006, ca membru al partidului de guvernământ Rusia Unită, condus de premierul Dmitri Medvedev.

În prospectul de listare la bursă a Ros Agro, în 2011, se arăta că afacerile companiei ar putea avea de suferit dacă Moskovic, a cărui avere este estimată de revista Forbes la 1,3 miliarde de dolari., nu va mai fi principalul acţionar sau senator.

Potrivit Ros Agro, susţinerea industriei alimentare de către guvern va accelera înlocuirea produselor importate cu cele locale.

Producătorul de carne de porc Miratorg, cel mai mare din Rusia, cu vânzări anuale de 1,5 miliarde de dolari, a beneficiat de împrumuturi mari din partea statului, fapt neobişnuit pentru o companie din industria agroalimentară.

Premierul Medvedev a inspectat personal unul dintre proiectele mari ale Miratorg, care a cumpărat din SUA şi Australia zeci de mii de vaci de rasă Aberdeen Angus, în regiunea Briansk.

Miratorg este deţinută de oamenii de afaceri Viktor şi Alexander Linnik, care au o avere de 360 de milioane de dolari.

"Sancţiunile au demonstrat încă o dată necesitatea de a ne dezvolta propria producţie pentru a garanta preţuri rezonabile consumatorilor ruşi şi independenţa alimentară faţă de partenerii noştri din Organizaţia Mondială a Comerţului", potrivit unui comunicat al companiei.

Senatorul Lisovski, care în anii '90 era un magnat al publicităţii care l-a ajutat pe Boris Elţîn să câştige alegerile, consideră că embargoul alimentar va face numai bine Rusiei.

"Va pierde Rusia ceva?, Nu văd nimic rău", a spus Lisovski, oferind reporterilor fructe şi legume din Tadjikistan, Iran, Turcia şi Uzbekistan.

Lisovski ştie câte ceva despre oportunităţile aduse de sancţiuni. În urmă cu zece ani, când Rusia a interzis importurile de pui din Statele Unite pentru a răspunde sancţiunilor americane împotriva producătorilor ruşi de oţel, miliardarul a investit masiv în ferme de npui.

Ulterior Lisovski a vândut fermele, dar Rusia, care depindea anterior în mare măsură de puii din Statele Unite, acoperă în prezent aproape integral necesarul de consum.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
ALIMENTE,
MAGNAŢI
/actualitate/analiza-interzicerea-importurilor-rusesti-de-alimente-din-occident-avantajeaza-apropiatii-kremlinului-13134599
13134599
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.