Angajaţi din administraţia publică, nemulţumiţi de salarii, au pichetat Ministerul Muncii

Autor: Aurelia Alexa Postat la 21 aprilie 2015 167 afişări

Peste 100 de sindicalişti din administraţia publică au pichetat, marţi, Ministerul Muncii, cerând corectarea salarizării pe aceleaşi funcţii publice şi pentru toată administraţia publică şi avertizând că, dacă nu vor fi luate măsuri, de la 1 iulie, 60 la sută dintre angajaţi vor avea salariul minim.

Sinducatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) a declanşat, marţi, acţiunile de protest care ar urma să ajungă chiar până la grevă generală în cazul în care Guvernul nu va lua măsuri pentru rezolvarea problemelor semnalate de sindicalişti.

Membrii SNFP sunt nemulţumiţi că după 1 iulie, când salariul minim pe economie va fi majorat la 1.050 de lei, aproximativ 60 la sută dintre angajaţii din administraţia publică locală vor fi plătiţi cu salariul minim, indiferent de nivelul studiilor, vechime sau importanţa activităţii pe care o desfăşoară.

O altă nemulţumire este legată de Legea 71/2015 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2015, care, pe lângă faptul că blochează salariile la nivelul lunii decembrie 2014, corectează discrepanţele salariale numai pentru aparatul de lucru al Parlamentului, Guvernului, Curţii de Conturi şi al altor instituţii publice salarizate la acelaşi nivel, şi nu pentru toată administraţia publică din România.

Protestatarii au scandat, timp de o oră şi jumătate, "Hoţii", "Grevă" şi "Vrem salarii mai mari", la finalul protestului obţinând promisiunea că joi vor putea discuta, la Guvern, cu mai mulţi miniştri, printre care şi ministrul Muncii, Rovana Plumb, problemele pe care le-au semnalat.

Practic, SNFP solicită deblocarea acordării sporurilor specifice pentru asigurarea unei ierarhii salariale în cadrul instituţiilor şi intervenţia Guvernului în modificarea Legii 71/2015 pentru corectarea salarizării pe aceleaşi funcţii publice la nivel de angajator şi pentru toată administraţia publică din România.

În cazul în care discuţiile de la Guvern nu vor duce la rezolvarea problemelor, sindicaliştii din administraţia publică vor organiza mitinguri de protest în prima parte a lunii mai, urmând ca în partea a doua a lunii mai să fie organizată grevă de avertisment şi grevă generală.

Şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) informa, la sfârşitul lunii martie, că va continua demersurile pentru declanşarea grevei generale, cu întreruperea activităţii timp de o zi în instituţiile din administraţia publică locală, din cauza nepăsării şi dezinteresului manifestate de Guvern faţă de problemele generate de salarizarea deficitară a angajaţilor din acest domeniu.

FNSA a solicitat Guvernului o întâlnire pentru a discuta despre asigurarea unor drepturi minimale salariaţilor din administraţia publică locală, care să fie aplicate până la intrarea în vigoare a legii de salarizare promise.

Revendicările salariaţilor din administraţia publică locală vizează reglementarea şi liberalizarea acordării tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi angajaţii din sector, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, şi creşteri salariale.

"În caz contrar, FNSA va organiza următoarea acţiune de protest la jumătatea lunii aprilie 2015, şi anume grevă generală cu întreruperea activităţii timp de o zi în administraţia publică locală din România", anunţa FNSA.

Conflictul colectiv de muncă a fost declanşat de FNSA în luna ianuarie, când sindicaliştii au înştiinţat Guvernul despre acest lucru, iar în luna februarie au organizat o grevă de avertisment, care a presupus întreruperea programului de lucru timp de o jumătate de oră în primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ADMINISTRAŢIE,
SALARII,
PICHET
/actualitate/angajati-din-administratia-publica-nemultumiti-de-salarii-au-pichetat-ministerul-muncii-14133576
14133576
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.