Angajatorii au inventat un nou tip de bonus: de disponibilitate la ore suplimentare
După ce, în urmă cu câţiva ani, companiile au inventat „bonusul de prezenţă“ pentru ca muncitorii să nu mai aibă boli fictive şi să vină la serviciu, angajatorii au găsit o nouă metodă de a-şi recompensa salariaţii: bonusul de disponibilitate la ore suplimentare.
Deficitul de candidaţi de pe piaţa muncii a determinat companiile – în special pe cele din domeniul producţiei- să inventeze metode din ce în ce mai inedite pentru a-şi recompensa salariaţii. Cel mai nou tip de motivare a muncitorilor este „bonusul de disponibilitate la ore suplimentare“, pe care îl primesc angajaţii care acceptă să efectueze muncă peste program atunci când angajatorul are nevoie şi care sunt plătiţi peste nivelul minim din punct de vedere legal.
„În producţie şi în zona de logistică, dar şi în alte segmente unde există fluctuaţie mare de personal, companiile sunt nevoite să îi roage pe angajaţi să facă ore suplimentare pentru a-şi îndeplini comenzile la timp. Însă, în general, oamenii nu mai vor să facă ore suplimentare după ce au făcut asta timp de o lună, două sau trei, chiar dacă sunt plătiţi suplimentar. De aceea, companiile au început să îi plătească mai bine pe angajaţii care sunt disponibili să facă ore suplimentare şi le răsplătesc loialitatea prin acest tip de comportament“, a explicat Oana Tufăroiu, sales & operations director în cadrul firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar Humangest, care are aproximativ 500 de salariaţi.