ANMDM: Export paralel de medicamente există, nu avem voie să-l interzicem, am intra în infringement
Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Tănasă, a declarat că exportul paralel de medicamente nu poate fi interzis, pentru că România ar intra în procedură de infringement, dar se intervine atunci când nu se asigură necesarul pacienţilor din ţară.
"Export paralel există, nu avem voie să-l interzicem, că am putea face o lege, dar am risca să fie o situaţie de infringement pentru România şi nu cred că ne dorim această situaţie. Soluţia este să verificăm ce se întâmplă în piaţă şi, atunci când avem informaţii că (medicamentele, n.r.) pleacă spre exprortul paralel, iar nevoile pacienţilor nu mai sunt acoperite, atunci intervenim. Niciun distribuitor de medicamente nu doreşte să încalce legea pentru că riscă să piardă autorizaţia de punere pe piaţă, ceea ce înseamnă întrerurerea activităţii", a explicat vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, organizat în Capitală.
Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a spus, cu aceeaşi ocazie, că în România comerţul paralel se ridică la aproape 600 de milioane de euro, adică 20 la sută din piaţa de medicamente, iar scăderea preţurilor va duce la dispariţia unor medicamente.
"Preţul cel mai mic nu asigură întotdeauna şi accesul la medicamente. Agenţii economici, interesaţi atât de punerea medicamentelor pe piaţă, cât şi de profit, vor prefera să vândă medicamentele în ţările unde preţul este mai mare.
25 la sută din bugetul pentru medicamente este acoperit de producătorii de medicamente, restul fiind susţinut de stat", a mai spus Zaharescu.
Mai mult, acesta a precizat că, din cele 40 de molecule inovative introduse pe piaţa din România, mai sunt destule care nu au ajuns la pacienţi pentru că nu au fost incluse pe listele de compensate.
La rândul lui, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a spus că autorităţile au ca obiectiv să asigure accesul pacienţilor la medicamente.
"Scopul nostru este de a asigura medicamentele de care au nevoie pacienţii, sigur participând toţi. Dacă scad preţurile, beneficiază şi pacientul. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează la preţul de raft. Deci contribuţia pacientului va fi mai mică. În niciun caz cât sunt pe scaunul de preşedinte al Casei Naţionale nu voi pleda pentru creşterea preţurilor. Deci eu doresc să scad preţurile pentru că România nu are bani nelimitaţi", a spus Ciurchea.
Preşedintele CNAS a mai declarat, în privinţa exportului paralel, că autorităţile au luat măsuri în aşa fel încât să existe pe piaţă medicamentele de care pacienţii au nevoie.
"Producătorul trebuie să ne spună ce cantitate a adus în România şi trebuie să existe în permanenţă un minim de trei luni de zile asigurat vizavi de consumul unui medicament. Deci în nici un caz nu se va întâmpla să dispară un medicament sau 10 medicamente de pe piaţă pentru că se duc în alte ţări", a spus Ciurchea.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro