ANPC închide din nou Hala Obor din Bucureşti şi propune suspendarea activităţii timp de 6-12 luni. Amenzi de 171.000 de lei

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 22 iulie 2022 165 afişări

ANPC închide din nou Hala Obor din Bucureşti şi propune suspendarea activităţii timp de 6-12 luni. Amenzi de 171.000 de lei

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a decis închiderea temporară a 14 operatori economici şi a propus închiderea punctului comercial Hala Obor din Capitală, parte a pieţei Obor, pe o perioadă de şase luni până la un an, notând în acest sens „săvârşirea repetată a unor abateri sancţionate de organele de control în decurs de 6 luni de la prima constatare”, arată un comunicat al ANPC.

Anterior, Ci-Co Bucureşti (simbol bursier CICO), care închiriază depozite în Capitală,  a anunţat că, în cadrul controlului ANPC din 21 iulie 2022, s-a dispus „oprirea temporară a prestării serviciilor de către operatorul economic până la remedierea deficienţelor constatate”, conform unui raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

Între timp, Ci-Co a menţionat că va implementa de urgenţă măsurile de remediere dispuse de ANPC pentru a fi ridicată oprirea temporară dispusă.

Ci-Co este controlată de SIF Muntenia (SIF4), administrată la rândul său de SAI Muntenia. SIF Muntenia este condusă din poziţia de director general de Nicuşor Marian Buică, cel care este director general şi al administratorului SAI Muntenia. În noiembrie 2021, societatea, prin SAI Muntenia, l-a autorizat pe acesta în calitate de director general al administratorului pentru un mandat de patru ani, începând cu data de 22 decembrie 2021.

Nicuşor Marian Buică este la cel de al doilea mandat de director general al SAI Muntenia, fiind remunerat lunar cu mii de euro pentru cele două funcţii.

„Comisionul de administrare al Administratorului aferent exerciţiului financiar 2021 a fost în sumă de 52,9 milioane lei, reprezentând 2,87% din activul net mediu, respectiv 2,76% din activul total mediu al Societăţii în anul 2021”, conform raportului anual al SIF Muntenia.

În raport se menţionează că personalul SAI Muntenia nu este remunerat în funcţie de rezultatele obţinute de entităţile administrate, ci de rezultatele obţinute de administrator.

„În acest mod nu este stimulată asumarea excesivă a riscurilor în activitate de administrare a entităţilor administrate şi implicit se asigură atingerea obiectivelor stabilite în profilul de risc al entităţilor administrate, respectiv al administratorului”, potrivit documentului.

Recent, ANPC a controlat 28 de operatori economici care vindeau produse alimentare la Hala Obor, amenzile ajungând ulterior la 171.000 de lei din cauza unei lungi serii de probleme, printre care mizerie, cabluri neprotejate, zona cu paviment denivelat şi gresie spartă sau ciobită. 

În primăvară, ANPC a constatat abateri de la lege la 38 din 39 de operatori economici prezenţi la Hala Obor, cea mai mare piaţă din Bucureşti şi din România, şi a aplicat amenzi în valoare de aproape jumătate de milion de lei.

La acel moment, printre neregulile constatate se numărau comercializarea de produse expirate, fără documente de provenienţă a mărfii, vânzarea de produse alimentare cu starea termică modificată, nerespectarea condiţiilor de păstrare pentru produsele din peşte şi fructe de mare, utilizarea unor vitrine cu resturi de produse, mucegai, scurgeri de lichide, cu praf în zona ventilatoarelor, cu grad avansat de uzură, insecte moarte, frigidere neigienizate, cât şi neafişarea în mod vizibil a preţurilor produselor.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bucuresti,
anpc,
amenzi,
hala,
obor,
alimente,
protectie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.