Antreprenorii români îşi strâng companiile în holdinguri: Patru din cele mai mari cinci firme înfiinţate în 2020 sunt de tip holding, iar capitalul variază între 100 mil. lei şi 450 mil. lei

Autor: Miruna Diaconu Postat la 08 ianuarie 2021 105 afişări

Antreprenorii români îşi strâng companiile în holdinguri: Patru din cele mai mari cinci firme înfiinţate în 2020 sunt de tip holding, iar capitalul variază între 100 mil. lei şi 450 mil. lei

Cea mai cunoscută companie de acest tip este Pavăl Holding - entitate creată în 2018 de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl.

Familia Azoiţei (Forty Manage­ment - imobiliare), Ştefan Cherciu (Pier Holding - ferestrele QFort), Cris­tian Pandel (Christian Tour - agenţii de turism) sau familia Popic (RMP Investment) şi-au strâns anul tre­cut busines­su­rile în cadrul unor firme cu activităţi ale hol­dingu­rilor. 

Companiile create de ei - Forty Ma­nage­ment, Pier Holding, Christian Tour Holding, RMP Investment Hol­ding -  sunt pri­mele patru cele mai mari companii înfiinţate în 2020 şi au o valoare a capitalului social subscris în­tre 100 mil. lei şi 450 mil. lei, conform unei analize realizate de ZF pe baza datelor platfor­mei Confidas. „Chiar dacă România nu are încă o lege a holdingului, există tot mai multe condiţii favorabile înfiinţării unor astfel de entităţi, cu efect benefic pentru întreaga economie“, a explicat pentru ZF Dan Bădin, partener servicii fiscale, Deloitte România.

Înfiinţarea unor astfel de firme a devenit o tendinţă din ce în ce mai vizibilă în ultimii ani în business, iar cea mai cunoscută companie de acest tip este Pavăl Holding - entitate creată în 2018 de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, acţionari ai Dedeman. În 2019, Pavăl Holding avea un capital social de 6,6 mld. lei, iar în prezent deţinerile fraţilor Pavăl în opt companii de pe Bursă, printre care Cemacon, Purcari, Alro sau Electrica, au fost mutate pe Pavăl Holding.

„Interesul pentru dezvoltarea de societăţi de tip holding şi în alte jurisdicţii decât cele cu regim fiscal preferenţial (paradisuri fiscale) a crescut, în ultimii ani, şi pe fondul iniţiativelor OECD de limitare a practicilor de evitare a plăţii taxelor“, explică Dan Bădin.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.