Anunţul DRPCIV cu privire la permisului de conducere. Ce trebuie să ştie toţi posesorii acestuia

Autor: Alexandru Nanu Postat la 12 octombrie 2024 29 afişări

Anunţul DRPCIV cu privire la permisului de conducere. Ce trebuie să ştie toţi posesorii acestuia

În scopul facilitării accesului cetăţenilor la documentele oficiale necesare pentru circulaţia în afara graniţelor, Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări va emite permisul de conducere international, începând cu data de 11 octombrie 2024, conform celui mai recent comunicat de pe site-ul instituţiei.

Permisul de conducere internaţional reprezintă un document prin care permisul de conducere naţional este tradus în 7 limbi, respectiv engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă si arabă, în acord cu prevederile Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968.

Forma permisului de conducere internaţional constă într-un carnet de dimensiune A6 (148 x 105 mm), copertă de culoare gri, pagini interioare albe şi fontul albastru închis.

Documentul se eliberează posesorilor unui permis de conducere şi a unui act de identitate româneşti, aflate în termenul de valabilitate.

Pentru emiterea permisului de conducere internaţional au fost prevăzute modalităţi mai facile pentru transmiterea cererilor de către cetăţeni, respectiv direct pe adresa de e-mail permis.international@mai.gov.ro, dar şi fizic, la Serviciile Publice Comunitare Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, care vor avea doar rolul transmiterii către autoritatea competentă să le emită. De asemenea, alături de cerere, sunt necesare următoarele documente:

a) actul de identitate aflat în termen de valabilitate;

b) dovada plăţii contravalorii permisului de conducere internaţional. Tariful, în valoare de 46 lei, se poate plăti în contul RO87TREZ7015032XXX025704, deschis la Trezoreria Sector 1 pe numele Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări, făcându-se venit la bugetul de stat.

Termenul de emitere a permisului de conducere internaţional este de 30 de zile de la data înregistrării cererii.

Permisul de conducere internaţional se livrează la adresa din România indicată de titular sau se ridică de către acesta de la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor indicat în cerere.

Valabilitatea permisului de conducere internaţional este de 3 ani, dar nu mai mult de data expirării permisului de conducere naţional.

Important de menţionat este faptul că, permisul de conducere internaţional nu înlocuieşte permisul naţional, fiind un document complementar. Astfel, la momentul deplasărilor în statele care nu recunosc automat permisul de conducere românesc, cetăţenii trebuie să aibă asupra lor atât permisul de conducere românesc, cât şi permisul de conducere internaţional. De asemenea, îndrumăm cetăţenii să consulte condiţiile de călătorie de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Folosim acest prilej pentru a marca împlinirea a 111 ani de la atestarea documentară a permisului de conducere românesc, document esenţial în societatea modernă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
conducere,
permis,
permis auto,
refuz,
mai,
nevoie,
ordin,
prezenta

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.