Areva, autopsia unui dezastru nuclear. Cum a ajuns mândria industriei franceze să piardă 15 miliarde de euro
Areva, simbolul industriei nucleare franceze, este deţinută în proporţie de 87% de stat, dar negociază un bailout, este adevărat, garantat de guvern.
Managementul defectuos şi ignoranţa statului vor aduce contribuabililor francezi pierderi de 15 miliarde de euro.
Compania va disponibiliza 6.000 de angajaţi în întreaga lume. Documentarul „Dovezi incriminatoare“, difuzat de Francetv info, face autopsia acestui naufragiu industrial.
Autorii atrag în primul rând atenţia că statul a fost prea lent în a interveni pentru a împiedica acest „sinistru industrial şi financiar“. Din factura de 15 miliarde de euro a dezastrului, 10 miliarde de euro sunt deja pierdute, iar 5 miliarde de euro reprezintă programe de recapitalizare, scrie Le Figaro.
Dezastruos a fost în special contractul de construcţie a reactorului EPR Olkiluoto, din Finlanda, o afacere care va lovi fatal Areva. Contractul a costat deja compania 6 miliarde de euro. „Dovezi incriminatoare“ descrie bine acest „mecanism infernal“.
„Pentru prima dată, Areva a vrut să facă totul singură“ şi a făcut tot posibilul pentru a câştiga contractul, care ar fi trebui să devină fanionul know-how-ului său, reclama supremă care ar face ca reactoarele sale să fie vândute în întreaga lume. Areva a anunţat, în raportul financiar pentru anul trecut, pierderi de 905 milioane de euro legate de proiectul finlandez, cauzate de creşterea costurilor de operare şi de „impactul probabil“ al viitoarelor discuţii cu clientul pentru rezolvarea disputelor.
Mai multe pe www.zf.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro