Artefactele romane furate din Tulcea şi recuperate în Londra, expuse la MNIR - FOTO

Autor: Dorina Călin Postat la 29 mai 2015 194 afişări

Cele două tăbliţe de bronz reprezentând tabulae romane care conţin legile vechiului oraş Troesmis, în prezent Igliţa, din judeţul Tulcea, furate în 2002 şi recuperate recent din Londra de autorităţile române, vor fi expuse, în weekend, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti.

Cele două plăci epigrafice din bronz au fost prezentate, vineri, la o conferinţă de presă, care a avut loc la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României.

La acest eveniment au participat, printre alţii, Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Ioan Piso, profesor la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai, Bogdan Stanoevici, secretar de stat în Ministerul Culturii, comisar-şef Bogdan Carp, de la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), şi comisar-şef Mihai Pitulescu, director al Direcţiei de Investigaţii Criminale IGPR.

Potrivit directorului MNIR, această recuperare reprezintă "încununarea unor eforturi pe care puţini dintre cei care nu sunt implicaţi direct în ele le pot cuantifica".

"Este vorba de o uriaşă muncă de echipă în care sunt implicaţi oameni din justiţie, poliţişti, experţi, diplomaţi şi principalul beneficiar este ţara şi patrimoniul ei", a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, precizând că ceea ce în urmă cu cinci ani "părea să fie un vis îndrăzneţ" se materializează.

De asemenea, acesta a spus că expoziţia acestor două obiecte de patrimoniu, care va putea fi vizitată în acest weekend, la MNIR, va permite publicului să înţeleagă mai multe despre aceste piese.

Recuperarea acestui important lot de artefacte antice - una din cele mai importante recuperări de patrimoniu din ultimii ani - a fost realizată în cursul urmăririi penale efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în cauzele privind regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional. Monumentele epigrafice reprezentând tabulae din bronz romane au fost repatriate din Londra, prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Cele două tabulae au fost repatriate în urma cooperării cu o cunoscută casă de licitaţii din Londra, care prin intermediul unui birou de avocaţi a sesizat autorităţile britanice privind circumstanţele deţinerii lor, în condiţiile în care artefactele erau puse în urmărire internaţională. Conform actelor de urmărire efectuate, artefactele au fost sustrase în anul 2002, din situl arheologic al oraşului antic Troesmis, comuna Turcoaia, judeţul Tulcea, clasat monument istoric, iar ulterior au fost oferite la vânzare pe piaţa internaţională de antichităţi la preţul de 80.000 de lire sterline.

Din concluziile raportului de expertiză rezultă că cele două tabulae sunt din bronz, cu dimensiunile de 67 x 54 cm, greutatea de 26,41 kg (I), respectiv 59 x 50 cm, greutatea de 23,60 kg (II), scrise în limba latină. Artefactele sunt autentice, reprezintă "legea municipală a unui oraş roman" şi provin din municipiul roman Troesmis (Igliţa, judeţul Tulcea).

Emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161 - 180 p. Chr.), acestea sunt cel mai important document scris aparţinând istoriei noastre vechi, provenind de pe teritoriul României. Aşezarea urbană romană a fost datată în secolele I a. Chr. - III p. Chr. şi este clasată monument istoric.

Faptele au fost comise de echipe de braconaj arheologic, aflate în curs de urmărire sau judecare, pentru sustragerea şi valorificarea ilegală a mai multor tezaure antice, comise în aceeaşi perioadă.

Ambasada României la Londra, prin Ataşatul de Afaceri Interne, a monitorizat în permanenţă etapele de executare a cererii de comisie rogatorie. La 13 mai, autorităţile britanice competente au remis tablele cu inscripţia de la Troesmis ca mijloace materiale de probă autorităţilor judiciare române, în vederea continuării procesului penal.

Astfel, piesele vor intra în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, unde se vor efectua investigaţii suplimentare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MNIR,
ARTEFACTE,
TĂBLIŢE,
tabulae
/actualitate/artefactele-romane-furate-din-tulcea-si-recuperate-in-londra-expuse-la-mnir-foto-14362002
14362002
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.