ASE: Pierderile economice rezultate din îmbolnăvirile de cancer ajung la 3% din PIB în România

Postat la 12 mai 2022 33 afişări

ASE: Pierderile economice rezultate din îmbolnăvirile de cancer ajung la 3% din PIB în România

Un studiu realizat de ASE arată că în fiecare an, în România, sunt diagnosticate aproape 100.000 persoane cu cancer. In evidentele cabinetelor oncologice sunt aproximativ 500.000 de pacienti cu cancer, iar 1 din 2 persoane bolnave de cancer sunt de vârstă activă (sub 65 de ani) conform unui studiu cu privire la impactul economic si social al cancerului facut de ASE. Astfel, pierderile economice cumulate în economia României atât prin afectarea productivităţii pacienţilor, cât şi a aparţinătorilor ajung până la aproximativ 3% din PIB-ul României în prezent.

Potrivit reprezentanţilor celor care au realizat studiul,  este importantă susţinerea pacienţilor prin:

  • Factori care tin de parcursul pacientului oncologic: sunt importante diagnosticarea timpurie si initierea tratamentului cat mai repede pentru ca sansele de supravietuire sa creasca;este important accesul la terapii noi iar aici imunoterapiile joaca un rol important, crescand semnificativ ratele de supravietuire in cancer
  • Un alt factor important este susţinerea psiho-emotionala acordata pacientilor cu cancer atat din partea familiei, prietenilor, intr-un cuvant comunitatii pacientului cat si la nivel mai larg, de societate.
  • Conform presedintelui Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer Cezar Irimia „pe lângă depistarea timpurie a bolii şi accesul rapid la tratamentul adecvat, esenţiale pentru creşterea supravieţuirii în cancer şi a calităţii vieţii se dovedesc a fi: accesul la reţele şi servicii de sprijin, susţinerea psiho-oncologică, conexiunile sociale la nivel de comunitate, apartenenţa la grupuri de suport, precum şi informarea corectă în ceea ce priveşte boala şi navigarea în sistemul de sănătate“.
     
  • Mobilizarea capitalului social în sprijinul celor afectaţi de boală este un factor important din perspectiva calităţii vieţii pacienţilor oncologici. Când ne referim la „capitalului social” vorbim despre sprijinul social informal (inclusiv sprijin emoţional), ajutorul material, sprijinul pentru accesul la tratamente inovatoare, la informaţii şi servicii necesare pacientului, activarea conexiunile sociale şi îngrijirea primită pentru a face faţă unei boli.

 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.