ASF a inventat românul “mediu”. Pe un site nou lansat al Institutului de Studii Financiare cu “articole de popularizare”, se calculează cât a câştigat la pensia privată un român “mediu”. Articolul e nesemnat

Autor: Mircea Nica Postat la 17 ianuarie 2023 250 afişări

ASF a inventat românul “mediu”. Pe un site nou lansat al Institutului de Studii Financiare cu “articole de popularizare”, se calculează cât a câştigat la pensia privată un român “mediu”. Articolul e nesemnat

În ultimii 15 ani, un român “mediu” a câştigat 5.900 lei, la o sumă brută contribuită de 22.406 lei, aceasta fiind mediei tuturor fondurilor de Pilon II, în timp ce câştigul net al persoanei pentru aceeaşi sumă depusă în depozite bancare este de 3.206 lei, iar faţă de actualizarea contribuţiilor brute doar cu inflaţia este dublu, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul nou lansat de Institutul de Studii Financiare (ISF).

“În cei 15 ani, suma contribuţiilor brute virate în Pilonul II ajunge la 22.406 lei, în timp ce suma acumulată (media tuturor fondurilor) se ridică la 28.305 lei. Diferenţa o reprezintă un câştig mediu de 5.900 lei, net de toate comisioanele, mai mult decât dublu faţă de actualizarea contribuţiilor brute doar cu inflaţia şi net superior acumulării prin depozite bancare sau cumpărarea monedei euro”, susţin reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensii Administrate Privat (APAPR).

Pilonul II de pensii private obligatorii a generat un randament mediu anual de 7,16% pe întreaga sa durată de funcţionare (20 mai 2008 – 31 decembrie 2022), comparativ cu o rată medie anuală a inflaţiei de 4,19% pe aceeaşi perioadă,. În toată această perioadă, fondurile de pensii din Pilonul II au făcut plăţi în valoare totală de peste 1,1 miliarde lei către 88.202 de participanţi şi beneficiari (moştenitori).

La finele lui 2022, activele administrate de Pilonul II au atins valoarea de 96,4 miliarde RON, record istoric pentru sistem, în condiţiile în care şi contribuţia medie a atins maxime istorice. În aproape 15 ani de activitate, în Pilonul II au fost virate contribuţii brute în valoare de 79 miliarde lei. Diferenţa dintre activele nete la zi şi contribuţiile brute, ajustate cu plăţile deja realizate (ieşiri din sistem), o reprezintă un câştig în beneficiul participanţilor de 18,5 miliarde lei (cca. 3,8 miliarde euro), net de toate comisioanele percepute de administrator.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mediu,
roman,
castigare,
financiar,
institut,
lansare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.