Asirom, biletul de primul loc al VIG
Cu doi ani intarziere, Vienna Insurance Group (VIG) si-a atins obiectivul de a deveni primul pe piata asigurarilor din Romania. Achizitia Asirom le confera austriecilor o pozitie solida pe o piata ce atrage strainii ca mustele la miere.
Cu doi ani intarziere, Vienna Insurance Group (VIG) si-a atins obiectivul de a deveni primul pe piata asigurarilor din Romania. Achizitia Asirom le confera austriecilor o pozitie solida pe o piata ce atrage strainii ca mustele la miere.
Imediat dupa achizitia Omniasig in 2005, VIG (la acea vreme Wiener Städtische) isi anunta pretentia de a ajunge pe primul loc in topul asiguratorilor din Romania.
Doi ani mai tarziu a si reusit. Saptamana trecuta, austriecii au cumparat 30% din Asirom pentru aproape 47 de milioane de euro de la actionarul principal - Interagro, companie controlata de omul de afaceri Ioan Niculae. VIG a precizat ca "a semnat un contract pentru achizitia unui pachet majoritar" si ca, dupa obtinerea acordurilor din partea autoritatilor, va lansa o oferta de preluare pentru restul actiunilor Asirom. Astfel, Vienna Insurance Group va ajunge la 26% din piata romaneasca a asigurarilor, prin cele cinci companii pe care le controleaza (Unita, Omniasig, Omniasig Life, Agras si Asirom).
Miscarea survine in momentul in care piata asigurarilor a intrat intr-un proces de consolidare, dupa ce - de la inceputul anului - nu mai putin de 125 de companii europene din domeniu si-au anuntat intentia sa opereze direct pe piata romaneasca.
Cu o dezvoltare economica puternica si in contextul aderarii la UE, este de asteptat ca Romania sa ramâna un punct de atractie pentru investitori, explica Wilson Balachandra, Financial Advisory Services Partner la KPMG. Ceea ce inseamna ca ar mai putea urma si alte achizitii, cu atat mai mult cu cat grupuri financiare internationale ar vrea, potrivit unor surse din piata, sa cumpere o firma locala. Nume precum compania australiana QBE sau AXA, cel mai mare asigurator din Europa, sunt vehiculate ca potentiali doritori. De asemenea, grupul belgian KBC - care opereaza la scara mare in domeniul asigurarilor in tara de origine - are doar o prezenta timida in Romania, in urma preluarii, la pachet cu Romstal Leasing, a brokerului Ink Insurance. "Exista suficiente premise pentru companiile din domeniul financiar sa obtina cresteri ale profiturilor din sinergia veniturilor si a costurilor", sustine Balachandra. El crede ca acum ar putea fi "momentul oportun pentru orice companie dornica sa beneficieze de aceste avantaje si sa realizeze tranzactii inteligente".
Ceea ce s-a vazut deja in piata. Preluarea Asirom este doar cea mai recenta dintr-o serie de tranzactii ce au avut loc in acest an. Fondul ceh de investitii PPF a cumparat de la omul de afaceri Ovidiu Tender firma Ardaf intr-o tranzactie ce a evaluat compania la peste 60 de milioane de euro, dupa ce preluase si Roumanie Assurance International, cu alte zece milioane de euro.
O tranzactie oarecum similara cu ceea ce se intampla acum la Asirom a avut loc la o alta societate desprinsa din ADAS (ca si Asirom), Astra Asigurari. Firma a fost preluata de la stat in 2003 de omul de afaceri Dan Adamescu, prin intermediul firmei Nova Trade. In 2005, grupul austriac Uniqa a cumparat 27% din titlurile asiguratorului cu zece milioane de euro. In iunie 2007 Uniqa a incheiat un acord de cumparare a inca 23% din actiuni, urmand sa devina actionar majoritar. Tot saptamana trecuta s-a anuntat si finalizarea tranzactiei, in valoare de 12,5 milioane de euro, in urma careia grupul bulgar Eurohold a devenit actionar majoritar (cu 75%) al firmei de asigurari Asitrans.
Iar tinte de achizitie mai sunt. Spre exemplu, Asiban - asiguratorul bancilor - este de vanzare, dupa ce trei dintre cei patru actionari (BRD, BCR si Banca Transilvania, care detin impreuna 75% din actiuni) au decis sa renunte la participatii. Voci din piata acrediteaza ideea ca si BCR Asigurari si BT Asigurari ar putea fi scoase la vanzare.
Markus Piuk, avocat coordonator al biroului din Romania a firmei de avocatura Schonherr, se asteapta la o consolidare mai ampla pe piata asiguratorilor din Romania si din regiune. "Ma astept ca avocatii de M&A specializati in asigurari sa aiba mult de lucru in urmatorii ani in sud-estul Europei", spune reprezentantul Schonherr, companie originara din Austria care a reprezentat interesele VIG in achizitia Asirom.
Istoria Asirom a inceput la sfarsitul lui 1990, ca firma desprinsa din unicul asigurator din perioada comunista, ADAS. Compania privatizata in 1998, a intrat sub controlul indirect al lui Ioan Niculae. In 2004, Niculae a solicitat o evaluare firmei de consultanta KPMG si a primit si oferte neangajante de la mai multi investitori. La acea data, pe baza ofertelor si raportului KPMG, valoarea Asirom era de circa 200 mil. euro, spune Niculae. Pe baza tranzactiei de saptamana trecuta insa, asiguratorul este evaluat la numai 135 mil. euro. E drept ca dupa 2004, Asirom a trecut printr-o perioada confuza, cu schimbari de management, cu pierderi in 2005 si cu dispute intre actionari. In cele din urma, cei mai zgomotosi actionari minoritari, fondurile de investitii QVT si Broadhurst si-au vandut participatiile unor vehicule de investitii inregistrate in Cipru, in spatele carora s-ar afla - potrivit unor surse din piata - tot omul de afaceri Ioan Niculae.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro