Atentatul cu morti de la Moscova: s-a gasit capul teroristului sinucigas (2 VIDEO)
Unul dintre teroristii sinucigasi de la Moscova, care a detonat luni la aeroportul Domodedovo incarcatura exploziva ce a ucis 35 de oameni si a ranit alti 168, era un barbat de 30-35 de ani, "cu aspect de arab", a relatat agentia Interfax.
Capul si fragmente din corpul teroristului ar fi fost gasite printre ramasitele umane de la locul exploziei, potrivit Interfax. Agentia afirma ca atentatorul nu a sosit cu avionul la Moscova, ci se afla deja in oras si a reusit sa intre in aeroport pentru a detona explozibilul, cautand un loc cat mai aglomerat, astfel incat sa provoace cat mai multe victime. Aceeasi sursa sustine ca autoritatile cauta trei suspecti, cu totii banuiti a fi teroristi islamisti din Caucaz.
Publicatia LifeNews.ru a difuzat o fotografie a capului atentatorului sinucigas. Canalul de televiziune Vesti a relatat ca, potrivit unui martor ocular, sinucigasul ar fi urlat "Va omor pe toti!" inainte de declansarea exploziei.
Interfax si RIA Novosti au scris ca au fost doi teroristi care s-au aruncat in aer in zona de livrare a bagajelor de la terminalul de sosire a zborurilor internationale de la Domodedovo, cel mai mare dintre cele trei care deservesc Moscova. Una dintre bombe era "plina de aschii de metal" si avea o putere echivalenta cu 5 kg de TNT. Conform unui martor ocular, unul dintre teroristi ar fi fost o femeie imbracata intr-un vesmant lung si negru, care ducea o geanta ce a explodat.
Vedeti aici fotografii de la locul tragediei.
Ministerul pentru Situatii de Urgenta a publicat pe pagina sa de internet lista celor raniti si spitalizati, in continua actualizare. Printre victime nu se afla copii, potrivit unor surse medicale de la Moscova. S-a confirmat ca printre morti se afla opt cetateni straini - un cetatean german, doi britanici, o ucraineanca, un uzbec, un tadjic si un kirgiz. Autoritatile din capitala rusa au anuntat ca vor plati ajutoare de pana la 2 milioane de ruble pentru familiile victimelor.
Presedintele Dmitri Medvedev si-a anulat plecarea la Forumul Economic Mondial de la Davos si a dispus ca securitatea sa fie intarita la toate aeroporturile majore din Rusia si la metroul din capitala rusa, unde anul trecut a avut loc un dublu atentat soldat cu 40 de morti. Zborurile s-au reluat insa in scurt timp la Domodedovo si nu mai exista intarzieri la plecarea sau la sosirea avioanelor. Presedintia a publicat pe pagina sa de internet si linia telefonica de urgenta pentru familiile victimelor de la Domodedovo si cei ce suspecteaza ca ar avea rude printre victime.
Imediat dupa anuntarea stirii atentatului, la ora 16,32 ora locala, indicele MICEX al bursei din Moscova a scazut cu 2%, iar actiunile operatorului national aerian Aeroflot au pierdut 4%.
Glen Howard, presedintele Fundatiei Jamestown de la Washington, a declarat agentiei Reuters ca atentatul este un nou semn al tensiunilor in crestere intre Kremlin si republicile din Caucazul de Nord, avand in vedere perceptia ca autoritatile de la Moscova ii sustin pe nationalistii rusi, adepti ai expulzarii "strainilor", in speta a nord-caucazienilor si a asiaticilor din capitala.
Luna decembrie a fost marcata la Moscova de cele mai mari manifestatii nationaliste din istoria Rusiei moderne, initiate de fani ai clubului de fotbal Spartak dupa ce unul dintre acestia a fost ucis intr-o confruntare de strada cu un grup de ceceni. Mii de rusi au marsaluit prin capitala, strigand "Rusia este a rusilor", "Moscova este a moscovitilor" si sloganuri anti-cecene. "Explozia de la Domodedovo va consolida perceptia ca premierul Vladimir Putin pierde controlul securitatii in capitala, ceea ce creste actiunile adversarilor sai din interiorul elitei ruse", afirma Howard.
Mai multe surse citate de agentiile de presa rusesti afirma ca serviciul de securitate federal FSB ar fi stiut ca urmeaza sa se puna la cale un atentat la un aeroport din Moscova, dupa ce au investigat cazul unei femei cecene care a murit la sfarsitul anului trecut la Moscova, in timp ce pregatea o bomba care a explodat din greseala. Pista ar fi fost explorata de autoritati, ce au arestat ulterior o alta femeie, complice a primei, la Volgograd. Chiar in ajunul atentatului de la Domodedovo, FSB ar fi cautat, dar ulterior ar fi pierdut urma unuia sau mai multor teroristi la Zelenograd, in apropiere de capitala.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro