Aurescu: România a făcut eforturi în ultimii ani în privinţa condamnării negării Holocaustului
România a făcut "eforturi semnificative" în ultimii ani în ceea ce priveşte asumarea trecutului, condamnarea negării Holocaustului şi a antisemitismului, a declarat, marţi, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul unui eveniment de omagiere a memoriei victimelor Holocaustului.
Ministerul Afacerilor Externe a organizat, marţi, Ziua Internaţională a Holocaustului, un eveniment de omagiere a memoriei victimelor Holocaustului din întreaga lume.
"Ziua de astăzi, 27 ianuarie, este o dată încărcată de simbolism din perspectiva participării la eforturile internaţionale de combatere a oricăror forme de discriminare, rasism şi xenofobie, inclusiv de anti-semitism. Anul acesta comemorăm 70 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, un moment cu puternice semnificaţii în istoria secolului trecut", a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Şeful diplomaţiei a evidenţiat, totodată, "eforturile semnificative" pe care România le-a realizat în ultimii ani în ce priveşte asumarea trecutului, condamnarea negării Holocaustului şi a antisemitismului - acestea fiind angajamente care au fost şi vor fi urmărite consecvent, în continuare, de către autorităţile române.
De altfel, ca o recunoaştere internaţională a acestor eforturi, România va prelua, în 2016, preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance/IHRA).
Referindu-se la evenimentele violente recente care au avut loc recent în Europa, Bogdan Aurescu a atras atenţia că acestea au dovedit, odată în plus, că "promovarea diversităţii, a respectului faţă de celălalt, egalitatea cetăţenilor în raport cu ceilalţi în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile fundamentale, precum şi obligaţiile lor corelative, reprezintă principii esenţiale care trebuie să stea la baza funcţionării oricărui stat democratic".
În cadrul evenimentului, moderat de Mihnea Constantinescu, reprezentant cu însărcinări speciale al Guvernului României, au mai avut intervenţii vicepreşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Paul Schwartz, directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului în România, Alexandru Florian, şi Liviu Beriş, supravieţuitor al Holocaustului şi preşedinte al Asociaţiei Evreilor Români Victime ale Holocaustului.
Ziua de 27 ianuarie 1945 este ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau şi marchează comemorarea la nivel internaţional a victimelor Holocaustului. Potrivit Rezoluţiei 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU, statele sunt încurajate să comemoreze victimele Holocaustului şi să dezvolte programe educaţionale în materie de Holocaust.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro