„Averea“ retailerilor din comerţul modern. Care sunt cei mai mari proprietari imobiliari: marile lanţuri de hiper şi supermarketuri au magazine şi depozite evaluate la 21 mld. lei
Lanţul german de hipermarketuri Kaufland are un portofoliu evaluat la 5,7 mld. lei, valoare ce-l plasează pe poziţia secundă în topul celor mai mari proprietari de active imobiliare din România după sud-africanii de la NEPI Rockcastle.
Activele imobiliare totale ale jucătorilor din comerţul modern s-au apropiat anul trecut de 21,5 mld. lei (4,7 mld. euro) după un avans de 20% comparativ cu 2016, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe.
În cazul retailerilor valoarea activelor imobiliare include de regulă reţeaua de magazine, depozitele şi terenurile pe care companiile vor dezvolta ulterior hiper sau supermarketuri.
„Printre cei mai mari proprietari de spaţii imobiliare din România se numără şi lanţurile de magazine din comerţul modern, chiar dacă activitatea de bază a acestora este alta, respectiv retailul“, spune Florian Gheorghe, managerul departamentului de cercetare al companiei de cercetare imobiliară al Activ Property Services.
Jucătorii din comerţul modern, unele dintre cele mai mari businessuri locale, au peste 2.500 de magazine sub mai multe formate, cu afaceri de circa 11 mld. euro anul trecut. Anual se deschid 250-300 de unităţi noi, în special pe format mic, supermarketuri şi magazine de proximitate. Magazinele sunt deservite de 90 de hectare de depozite logistice.
Cel mai valoros portofoliu imobiliar din retail, cu o pondere de circa un sfert în total, este cel al lanţului de hipermarketuri Kaufland.
Nemţii sunt de altfel şi liderul pieţei de comerţ după valoarea cifrei de afaceri anuale.
Valoarea portofoliilor diferă puternic de la un retailer la altul deoarece şi strategiile de dezvoltare diferă. Astfel, jucători precum Kaufland preferă să meargă pe terenuri proprii şi cu magazine deţinute în proprietate. Aceeaşi este şi situaţia depozitelor. Există şi retaileri care preferă chiria.