Avertisment ONU: Cumpărăturile în exces ar putea duce la o criză a aprovizionării cu alimente
Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU (FAO) şi specialişti din domeniul agriculturii avertizează că achiziţiile exagerate de alimente pot provoca o criză. Avertismentul vine după ce, în unele ţări, oamenii au luat cu asalt magazinele pe fondul pandemiei de coronavirus.
Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU (FAO) şi specialişti din domeniul agriculturii avertizează că achiziţiile exagerate de alimente din această perioadă, în contextul pandemiei de coronavirus, ar putea duce la o criză a aprovizionării cu alimente şi la creşteri de preţuri, potrivit Reuters.
Avertismentul vine în contextul în care, în special în ţările dezvoltate, cetăţenii au luat cu asalt magazinele pentru a face provizii de alimente în eventualitatea în care vor fi nevoiţi să se izoleze.
„Nu este nevoie decât ca importatorii mari, precum guvernele, să intre în panică şi să înceapă să cumpere masiv pentru a crea o criză”, a declarat Abdolreza Abbassian, economistul-şef al FAO.
„Nu este o problemă de aprovizionare, dar este o schimbare de comportament în ceea ce priveşte securitatea alimentară”, a spus el. „Ce se întâmplă dacă cumpărătorii cred că nu pot primi transporturile de grâu sau orez în mai sau iunie?
Acest lucru ar putea duce la o criză a aprovizionării cu alimente la nivel global”, a adăugat oficialul.
Abbassian mai avertizează că statele care se bazează pe veniturile din petrol ar putea să fie afectate de scăderea puternică a preţului petrolului, în sensul în care vor avea sume mai mici la dispoziţie pentru a importa alimente.
Preţul grâului pe bursa de la Chicago a crescut săptămâna aceasta cu 6%, cea mai mare creştere din ultimele nouă luni, iar preţul orezului în Tailanda, al doilea cel mai mare exportator al acestei cereale la nivel mondial, a ajuns la cel mai mare nivel din august 2013 până în prezent.
Sectorul agricol din Franţa este greu încercat în această perioadă, mai ales din cauza unui număr insuficient de camioane necesare transportului de grâu. Cererea pentru grâu a crescut simţitor în Franţa, în condiţiile în care cetăţenii au cumpărat cantităţi foarte mari de paste şi făină, iar această creştere a cererii coincide cu o perioadă de creştere a exporturilor de grâu.
Restricţiile impuse de unele state UE la graniţe, ca răspuns la pandemie, afectează şi ele aprovizionarea cu alimente, avertizează reprezentanţi ai industriei alimentare.
Cu toate acestea, Departamentul American pentru Agricultură (USDA) estimează că rezervele mondiale de grâu şi orez sunt în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fapt care ar putea reduce impactul crizei Covid-19 asupra siguranţei alimentare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro