Banca unde dacă pui un an 10.000 de euro pierzi cel puţin 200

Autor: Razvan Muresan Postat la 20 mai 2013 240 afişări

Principalul pericol al dobânzilor negative este că băncile şi-ar putea canaliza fondurile asupra anumitor active, ducând astfel la crearea unor bule speculative.

Banca unde dacă pui un an 10.000 de euro pierzi cel puţin 200

Elveţienii de la Credit Suisse şi UBS practică dobânzi negative la depozite -  numai la cele interbancare, nu şi celor constituite de persoane fizice. Elveţia s-a folosit agresiv de dobânzile negative şi în anii '70, când a încercat cu disperare să descurajeze intrările de capital, în condiţiile în care investitorii fugeau de inflaţia globală şi de instabilitatea din Orientul Mijlociu. În 31 iulie 1971, autorităţile elvetiene au luat decizia de a nu achita  nicio dobândă pentru fondurile străine care îşi plasează banii în Elvetia. Pentru orice plasament financiar care depăşea pragul de 50.000 de franci elvetieni, detinătorul banilor era obligat să plătească un impozit trimestrial în avans, nivelul fiind fixat la 2%. 

Germania şi Elveţia au semnat un amendament la acordul referitor la taxarea conturilor secrete deţinute de germani în băncile elveţiene, înăsprind prevederile pentru evazionişti, însă opoziţia germană vrea în continuare să blocheze înţelegerea, apreciind-o prea permisivă. Ministerul german de Finanţe a anunţat că cele două ţări au convenit creşterea taxei retroactive asupra fondurilor cetăţenilor germani ascunse în conturi din Elveţia de la 19-34% la 21-41%. Cele două părţi au stabilit şi impunerea unei taxe de 50% în cazul celor care moştenesc conturi bancare în Elveţia şi nu vor să le declare.

Introducerea dobânzilor negative ar fi un pas fără prea multe precedente în Marea Britanie. Economiştii spun că aceste dobânzi sunt problematice şi eficienţa lor depinde de ceea ce banca centrală vrea să obţină.

Danemarca a introdus dobânzi negative în iulie 2012 pentru a-şi menţine moneda ancorată de euro prin respingerea fluxului de bani care intra în ţară, considerată un refugiu în faţa crizei din zona euro. Aprecierea excesivă a coroanei ar fi sufocat industria ţării. Măsura a avut efectul scontat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banca,
dobanzi,
elvetia,
fonduri,
banci,
active,
pericol,
bani,
elvetieni
/actualitate/banca-unde-daca-pui-un-an-10-000-de-euro-pierzi-cel-putin-200-10889407
10889407
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.