Bancherii continuă să părăsească Londra pe măsură ce numărul relocărilor generate de Brexit continuă să crească. Care este capitala europeană care profită cel mai mult de această situaţie
Băncile de investiţii îşi mută din ce în ce mai mulţi executivi din Londra către centrele financiare ale Uniunii Europene, accelerând ritmul după ce pandemia şi incertitudinile legate de accesul britanicilor în blocul european au încetinit procesele de relocare, transmite Bloomberg.
Morgan Stanley, Barclays şi Goldman Sachs sunt doar unele dintre băncile care au decis să îşi mute o parte din operaţiuni pe teritoriul UE, într-o perioadă în care restricţiile de circulaţie continuă să fie treptat ridicate, conform unor surse citate de publicaţia americană.
Deciziile au fost alimentate de lipsa unui consens privind serviciile financiare post-Brexit. În consecinţă, bancherii nevoiţi să se întâlnească faţă în faţă cu viitorii clienţi trebuie să fie însoţiţi de un „supraveghetor” din interiorul blocului comunitar, aceştia alegând în schimb să se mute în UE.
De asemenea, munca în regim remote impusă de coronavirus i-a determinat pe traderi şi alţi angajaţi de top ai băncilor să părăsească Anglia pentru zonele mai călduroase ale Europei, într-o mişcare care aminteşte de călătoriile către Miami ale executivilor de pe Wall Street, efectuate la apogeul infecţiilor din New York.
„Avem de-a face cu un fenomen creat de Brexit şi lumea post-pandemie”, spune Emmanuel Goldstein, director financiar Morgan Stanley, explicând că unii executivi francezi încep să se reîntoarcă acasă după ce şi-au petrecut întreaga carieră în străinătate.
Morgan Stanley va adăuga 50 de angajaţi noi în birourile din Paris până la sfârşitul lui 2021 şi plănuieşte să dubleze numărul până în 2024, în condiţiile în care banca intenţionează să îşi extindă hub-ul din centrul capitalei franceze.
Pier Luigi Colizzi, şeful diviziei Barclays de fuziuni şi achiziţii (M&A) din Europa şi Orientul Mijlociu, s-a mutat recent în Milano şi va conduce de acolo operaţiunile din regiune ale echipei sale, fapt ce îl transformă într-unul dintre puţinii şefi regionali de M&A localizaţi în afara Londrei. Între timp, banca şi-a mărit numărul de angajaţi din Paris şi Frankfurt .
Predicţiile conform cărora va lua naştere un exod de zeci de mii de executivi după referendumul pentru Brexit din 2016 nu s-au materializat până acum. Firma de consultanţă EY spune că au fost efectuate 7.600 de relocări în Europa până în luna martie, o fracţiune din forţa de muncă a sectorului financiar din Londra, de circa 500.000 de oameni.
Însă bancherii şi analiştii sunt de părere că numărul mutărilor va creşte considerabil în perioada următoare.
JPMorgan va reloca 200 de angajaţi din Londra în UE, o bună parte dintre aceştia urmând să ajungă în Paris. Grupul de lobby Paris Europlace a prezis în 2016 că divorţul dintre UE şi Marea Britanie va crea până în 2025 circa 10.000 de joburi noi în sectorul financiar al oraşului. Totodată, think tank-ul New Financial crede că districtul financiar al Londrei ar putea pierde până la 35.000 de locuri de muncă, iar EY vede Parisul drept principalul câştigător al proceselor de relocare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro