Bătălia titanilor începe să devină toxică: După ce Elon Musk l-a dat în judecată pe Sam Altman, Co-fondatorul OpenAI, creatorul ChatGPT ripostează şi face publice zeci de e-mailuri prin care Musk ar fi făcut presiuni pentru a strânge mai mulţi bani şi a propus o fuziune cu Tesla

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 06 martie 2024 1828 afişări

Bătălia titanilor începe să devină toxică: După ce Elon Musk l-a dat în judecată pe Sam Altman, Co-fondatorul OpenAI, creatorul ChatGPT ripostează şi face publice zeci de e-mailuri prin care Musk ar fi făcut presiuni pentru a strânge mai mulţi bani şi a propus o fuziune cu Tesla

Elon Musk, CEO-ul gigantului Tesla şi Sam Altman, omul din spatele ChatGPT, au ajuns de la lucra împreună pentru revoluţia inteligenţei artificiale  la război în tribunal. După ce Musk l-a dat în judecată pe Altman pentru că OpenAI, cofondată de acesta, şi-ar fi abandonat misiunea non-profit în urma încheierii unui parteneriat cu Microsoft, Altman a ripostat şi a făcut publice mai multe mailuri unde CEO-ul Tesla făcea presiuni pentru a obţine controlul OpenAI, scrie Bloomberg.

„Tesla este singura speranţă dacă vreţi să ţineţi vreodată pasul cu Google. Chiar şi aşa, probabilitatea de a ne transforma într-un rival pentru Google este mică, dar nu este 0”, scria Musk într-unul dintre e-mailurile făcute publice de Sam Altman

Musk a încercat să convingă cercetătorii OpenAI să părăsească compania şi să se alăture Tesla, iritându-şi colegii. Până în februarie 2018, directorii OpenAI au respins oferta sa de preluare a controlului, iar Musk a decis să se retragă din funcţia de copreşedinte. Altman a devenit atunci director executiv.

Altman şi Musk au continuat să discute despre IA şi, deşi Musk a încetat să mai susţină financiar OpenAI, a continuat să plătească chiria pentru spaţiile de birouri şi de muncă a acesteia.

Altman a continuat să îl susţină public pe Musk după ce a lansat filiala de business OpenAI în martie 2019.

Când investitorii au început să se debaraseze de acţiunile Tesla, el s-a grăbit să ia apărarea lui Musk.

„Este greşit să vă întoarceţi împotriva Tesla. A paria împotriva lui Elon, este din punct de vedere istoric, o greşeală”, scria şeful OpenAI pe Twitter.

Relaţia dintre cei doi antreprenori a suferit o lovitură în noiembrie 2022, când OpenAI a lansat ChatGPT, un chatbot care putea scrie poezii şi genera coduri de calculator.

Spre iritarea lui Altman, Musk şi-a exprimat public îngrijorarea că chatbotul a accelerat o cursă periculoasă de dezvoltare a unei inteligenţe artificiale puternice şi complexe. De asemenea, Musk a început să se întrebe prin intermediul tweet-urilor cum de organizaţia non-profit pe care a cofondat-o a lansat o entitate cu scop lucrativ care a strâns miliarde de dolari de la Microsoft.

Aceste plângeri şi suspiciuni au devenit baza procesului deschis de Musk împotriva lui Altman.

La scurt timp după ce OpenAI a lansat ChatGPT, Musk a anunţat că a tăiat accesul OpenAI la baza de date de la Twitter, platforma social-media pe care o achiziţionase recent. OpenAI luase în considerare posibilitatea de a utiliza datele Twitter pentru a-şi antrena modelele de chatboţi.

În acea perioadă, Musk i-a spus lui Altman despre planurile sale de a înfiinţa o companie concurentă de inteligenţă artificială, xAI. Altman s-a întrebat dacă adăugarea unui alt concurent în cursa pentru inteligenţa artificială ar putea atenua îngrijorările lui Musk. În lunile de după lansarea ChatGPT, Musk a început să racoleze angajaţi ai OpenAI pentru xAI. De asemenea, el a ameninţat că îi va da în judecată pe Altman şi OpenAI.

În noiembrie, Musk şi-a anunţat propriul chatbot, Grok. El l-a descris ca fiind un concurent mai puţin "woke" al ChatGPT. Musk a oferit noului chatbot acces la tezaurul de date online al Twitter, precum şi spaţiu în biroul său din San Francisco. În ultimele săptămâni, xAI a început să se pregătească pentru o nouă rundă de strângere de fonduri, o mişcare care probabil va intensifica cursa împotriva OpenAI.

 


 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tesla,
publicare,
incepere,
presiuni,
proces,
riposta,
bani

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.