Bătălia titanilor începe să devină toxică: După ce Elon Musk l-a dat în judecată pe Sam Altman, Co-fondatorul OpenAI, creatorul ChatGPT ripostează şi face publice zeci de e-mailuri prin care Musk ar fi făcut presiuni pentru a strânge mai mulţi bani şi a propus o fuziune cu Tesla
Elon Musk, CEO-ul gigantului Tesla şi Sam Altman, omul din spatele ChatGPT, au ajuns de la lucra împreună pentru revoluţia inteligenţei artificiale la război în tribunal. După ce Musk l-a dat în judecată pe Altman pentru că OpenAI, cofondată de acesta, şi-ar fi abandonat misiunea non-profit în urma încheierii unui parteneriat cu Microsoft, Altman a ripostat şi a făcut publice mai multe mailuri unde CEO-ul Tesla făcea presiuni pentru a obţine controlul OpenAI, scrie Bloomberg.
„Tesla este singura speranţă dacă vreţi să ţineţi vreodată pasul cu Google. Chiar şi aşa, probabilitatea de a ne transforma într-un rival pentru Google este mică, dar nu este 0”, scria Musk într-unul dintre e-mailurile făcute publice de Sam Altman
Musk a încercat să convingă cercetătorii OpenAI să părăsească compania şi să se alăture Tesla, iritându-şi colegii. Până în februarie 2018, directorii OpenAI au respins oferta sa de preluare a controlului, iar Musk a decis să se retragă din funcţia de copreşedinte. Altman a devenit atunci director executiv.
Altman şi Musk au continuat să discute despre IA şi, deşi Musk a încetat să mai susţină financiar OpenAI, a continuat să plătească chiria pentru spaţiile de birouri şi de muncă a acesteia. Altman a continuat să îl susţină public pe Musk după ce a lansat filiala de business OpenAI în martie 2019.
Când investitorii au început să se debaraseze de acţiunile Tesla, el s-a grăbit să ia apărarea lui Musk.
„Este greşit să vă întoarceţi împotriva Tesla. A paria împotriva lui Elon, este din punct de vedere istoric, o greşeală”, scria şeful OpenAI pe Twitter.
Relaţia dintre cei doi antreprenori a suferit o lovitură în noiembrie 2022, când OpenAI a lansat ChatGPT, un chatbot care putea scrie poezii şi genera coduri de calculator.
Spre iritarea lui Altman, Musk şi-a exprimat public îngrijorarea că chatbotul a accelerat o cursă periculoasă de dezvoltare a unei inteligenţe artificiale puternice şi complexe. De asemenea, Musk a început să se întrebe prin intermediul tweet-urilor cum de organizaţia non-profit pe care a cofondat-o a lansat o entitate cu scop lucrativ care a strâns miliarde de dolari de la Microsoft.
Aceste plângeri şi suspiciuni au devenit baza procesului deschis de Musk împotriva lui Altman.
La scurt timp după ce OpenAI a lansat ChatGPT, Musk a anunţat că a tăiat accesul OpenAI la baza de date de la Twitter, platforma social-media pe care o achiziţionase recent. OpenAI luase în considerare posibilitatea de a utiliza datele Twitter pentru a-şi antrena modelele de chatboţi.
În acea perioadă, Musk i-a spus lui Altman despre planurile sale de a înfiinţa o companie concurentă de inteligenţă artificială, xAI. Altman s-a întrebat dacă adăugarea unui alt concurent în cursa pentru inteligenţa artificială ar putea atenua îngrijorările lui Musk. În lunile de după lansarea ChatGPT, Musk a început să racoleze angajaţi ai OpenAI pentru xAI. De asemenea, el a ameninţat că îi va da în judecată pe Altman şi OpenAI.
În noiembrie, Musk şi-a anunţat propriul chatbot, Grok. El l-a descris ca fiind un concurent mai puţin "woke" al ChatGPT. Musk a oferit noului chatbot acces la tezaurul de date online al Twitter, precum şi spaţiu în biroul său din San Francisco. În ultimele săptămâni, xAI a început să se pregătească pentru o nouă rundă de strângere de fonduri, o mişcare care probabil va intensifica cursa împotriva OpenAI.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro