BCR a terminat primul trimestru cu o pierdere de aproape 71 mil. euro
Grupul BCR a consemnat în primul trimestru cu o pierdere netă de 307,8 milioane de lei (70,8 milioane de euro), conform standardelor contabile internaţionale, faţă de un profit net de 76,1 milioane de lei (18,1 milioane de euro) în aceeaşi perioadă din 2011, ca efect al necesităţilor sporite de provizionare.
Mai exact, cheltuiala trimestrială netă cu provizioanele de risc pentru credite şi avansuri a fost de 933,7 milioane lei, faţă de 457,4 milioane lei în primul trimestru din 2011, conform informaţiilor difuzate de bancă. Această evoluţie a condus la îmbunătăţirea ratei de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (52,2% faţă de 50,1% la sfârşitul anului 2011) şi reflectă impactul performanţei scăzute a economiei româneşti asupra clienţilor corporativi ai BCR. Împrumuturile neperformante (NPL) reprezentau 22,4% din portofoliul total de credite la sfârşitul lunii martie. Segmentul corporate este principalul contribuitor în ceea ce priveşte volumele NPL nou-generate, deoarece IMM-urile încă se confruntă cu constrângeri severe de lichiditate şi unele companii mari au reintrat în incapacitate de plată.
Grupul BCR şi-a menţinut poziţia de lider în sistemul bancar, cu o cotă de piaţă de circa 20,8% după active, în pofida unei uşoare scăderi a volumului activelor cu 1,6% (1.226 milioane de lei) faţă de începutul anului, până la 75.519,7 milioane de lei (17.234,1 milioane de euro).
Venitul operaţional a scăzut cu 2,5% în comparaţie anuală, la 1.028,9 milioane de lei (236,6 milioane de euro), de la 1.054,8 milioane lei (250,4 milioane de euro), din cauza comprimării marjelor dobânzilor, a cererii scăzute de credite şi a presiunii concurenţiale în creştere, care au afectat venitul din dobânzi, situat la 750,4 milioane de lei (în scădere cu 7,6%).
Venitul net din comisioane s-a majorat cu 1%, până la 155,6 milioane de lei (35,8 milioane de euro).
Rezultatul net din tranzacţionare a crescut valoarea veniturilor cu 122,9 milioane de lei (28,3 milioane de euro), valoare de aproape trei ori mai mare faţă de finele lui martie 2011, determinată, în principal, de tranzacţiile valutare. BCR îşi menţine poziţia de lider pe piaţa de titluri şi obligaţiuni din România.
Cheltuielile operaţionale au scăzut cu 6,1%, până la 418,9 milioane de lei (96,3 milioane de euro). Raportul cost-venit s-a îmbunătăţit la 40,7% la finele lunii martie 2012 (42,3% la sfârşitul lunii martie 2011).
Portofoliul de credite a continuat să crească, mai ales datorită creditării din sectorul de retail. Soldul creditelor în acest sector a crescut cu 1,6% în comparaţie trimestrială, în special datorită segmentului creditelor ipotecare, unde finanţarea acordata de BCR a fost de aproape 395 milioane de euro in programul "Prima Casa 4". Cota de piaţă a BCR în ceea ce priveşte creditarea generală s-a menţinut la aproximativ 21% la finele lunii februarie, menţinând statutul băncii de lider de piaţă, în vreme ce cota de piaţă pentru creditele imobiliare în euro a crescut la aproape 30% (circa 0,5% creştere în trimestrul I). BCR este, de asemenea, lider pe piaţa fondurilor UE, deţinând, în prezent 40% din proiectele aprobate, dintr-un total de peste 12,65 miliarde de euro reprezentând oportunităţi de finanţare din fonduri UE care se adresează investitorilor privaţi şi autorităţilor locale.
Volumul depozitelor atrase s-a menţinut aproape constant, în special datorită clienţilor de retail. BCR rămâne principalul jucător pe piaţa depozitelor primare (20% cotă de piaţă). Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, banca bucurându-se însă în continuare de sprijin puternic din partea băncii-mamă.
Indicii de solvabilitate se menţin mult peste nivelurile reglementate. Rata capitalului de rang 1+2 în februarie 2012 era de 12,31% conform standardelor internaţionale, faţă de minimum 10%, potrivit cerinţelor BNR. Indicatorul de solvabilitate este de 17,09% (BCR Grup, conform standardelor internaţionale).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro