Belgia intră în carantină totală pentru a salva sistemul sanitar de blocaj

Autor: Ştefan Stan, Mediafax Postat la 31 octombrie 2020 32 afişări

Belgia intră în carantină totală pentru a salva sistemul sanitar de blocaj

Carantina a fost anunţată în Belgia, pe fondul penuriei de personal şi a paturilor de la ATI. Spitalele şi laboratoarele de testare şi-au depăşit capacitatea, dincolo de limitele lor. Măsurile intră în vigoare de duminică şi vor fi valabile o lună.

De asemenea, sâmbătă şi Anglia a anunţat că ia în considerare impunerea de noi restricţii. 

Belgia se regăseşte din nou în epicentrul dezastrului pandemic, iar pentru a stopa fluxul internărilor în spitale, autorităţile au anunţat, vineri, o serie de restricţii. Printre acestea se află închiderea tuturor magazinelor neesenţiale, precum şi interzicerea parţială a vizitelor la familie şi prieteni.

Şcolile vor rămâne, de asemenea, închise timp de două săptămâni.

Restricţiile pe timpul nopţii erau deja în vigoare, iar barurile şi restaurantele au fost închise încă de la începutul acestei luni.

Măsurile vor intra în vigoare începând de duminică şi vor fi revizuite într-o lună.

Fiecărei familii i se va permite o singură vizită în fiecare săptămână, în timp ce celor care locuiesc singuri li se va permite să vadă o singură persoană.

Naţiunea de 11 milioane, care găzduieşte principalele instituţii ale Uniunii Europene şi sediul NATO, are a treia cea mai mare rată a mortalităţii cauzată coronavirusului, în urma San Marino şi Peru, potrivit datelor Universităţii John Hopkins. Acest lucru, în ciuda faptului că este una dintre cele mai bogate ţări la nivel global şi are unul dintre cele mai puternice sisteme de sănătate din Europa.

Numărul internărilor zilnice în spital în Belgia se dublează la fiecare opt zile.

Ţara riscă să rămână fără paturi de terapie intensivă disponibile până la sfârşitul săptămânii viitoare, după ce numărul pacienţilor cu Covid-19 trataţi în unităţile de terapie intensivă a crescut de la 525 pe 21 octombrie, la 1.057, joi.

Germania şi Franţa au intrat primele în carantină, parţial similară cu cea din primăvara, cu singura excepţie că nu s-au închis şcolile.


Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat că începând de vineri va fi reinstituită carantina generală, în contextul numărului mare de cazuri de coronavirus, deşi şcolile vor rămâne deschise.

"Am decis că este nevoie ca începând de vineri să fie reinstituită carantina pe întreg teritoriul naţional. Şcolile vor rămâne deschise, munca va putea continua, centrele pentru vârstnici vor putea fi vizitate. La fel ca în primăvară, veţi putea ieşi din case pentru a merge la lucru, pentru a merge la medic, pentru a oferi asistenţă unui apropiat, pentru a merge la cursuri sau pentru a lua aer în apropiere de casă. Revenim la declaraţiile pentru părăsirea domiciliului. Barurile şi restaurantele rămân închise", a declarat Emmanuel Macron.

"Deşi eforturile făcute au fost utile, luciditatea ne cere să admitem că nu sunt suficiente. Virusul circulă în Franţa la o viteză pe care nu au putut-o anticipa nici măcar cele mai pesimiste previziuni. (...) La fel ca vecinii noştri, suntem afectaţi profund de accelerarea bruscă a epidemiei, de un virus care pare să câştige forţă pe măsură ce se apropie iarna. Suntem surprinşi toţi în Europa de evoluţia virusului. În acest context, responsabilitatea mea este să îi protejez pe toţi francezii şi o asum, în pofida polemicilor", a declarat Emmanuel Macron, conform publicaţiilor Le Monde şi Le Figaro.

"Care sunt obiectivele noastre? Protejarea persoanelor vârstnice, a celor mai fragili. Vârsta este un factor preponderent, 85% dintre persoanele decedate au peste 70 de ani. Avem şi obiectivul de a proteja tinerii, dat fiind că 35% dintre persoanele aflate la reanimare au mai puţin de 35 de ani. (...) Nu vom permite niciodată să moară sute de mii dintre concetăţenii noştri", a spus Macron.

"Nu cred în opoziţia dintre sănătate şi economie pe care vor să o instaureze unele persoane", a argumentat preşedintele Franţei.

Macron a precizat că situaţia epidemică va fi evaluată la fiecare două săptămâni. "Dacă peste două săptămâni vom avea situaţia sub control, vom putea reevalua lucrurile şi sperăm să redeschidem anumite magazine, mai ales în această perioadă atât de importantă, înaintea sărbătorilor de Crăciun", a subliniat Macron.


Germania de asemenea a impus o carantină de urgenţă, din 2 noiembrie, pentru a combate coronavirusul, după ce cancelarul Angela Merkel a convenit cu liderii regionali să ia măsuri naţionale pentru a preveni colapsarea sistemului medical, relatează Reuters.

Surse apropiate discuţiilor au precizat că Merkel şi liderii regionali au fost de acord să închidă barurile şi restaurantele.

Hotelurile, cu excepţia situaţiilor de urgenţă, vor fi, de asemenea, închise. Toţi cei care pot lucra de acasă ar trebui să facă acest lucru, autorităţile cerând angajatorilor să faciliteze o tranziţie către munca de acasă.

Un pachet de ajutor de 10 miliarde de euro ar urma să fie plătit firmelor care au de suferit în urma măsurilor.

Măsurile drastice, despre care sursele spun că vor intra în vigoare începând cu 2 noiembrie, vizează reducerea răspândirii coronavirusului în cea mai mare economie din Europa, unde numărul de cazuri noi a atins un nou record.

Potrivit noilor restricţii, magazinele ar fi lăsate deschise, cu condiţia să respecte distanţarea socială prin limitarea numărului de persoane care intră.

„Măsurile sunt dure”, a declarat Merkel, miercuri, la Berlin, după consultările cu liderii regionali. „Sunt măsuri împovărătoare”, a recunoscut cancelarul, dar au ca scop obiectivul ca viaţa publică din Germania să poată fi restabilită, în mare parte, în decembrie.

Merkel a anunţat că la două săptămâni de la intrarea în vigoare a noilor măsuri se va consulta din nou cu statele federale cu privire la măsurile care ar trebui să intre în vigoare sau să fie modificate.

Noile restricţii care intră în vigoare de luni, 2 noiembrie: restaurantele şi barurile se vor închide, cu excepţii, evenimentele mari vor fi anulate din nou, călătoriile inutile sunt descurajate, hoteluri vor fi închise cu excepţia urgenţelor. Toţi cei care pot lucra de acasă ar trebui să facă acest lucru, iar angajatorii ar trebui să faciliteze o tranziţie către munca de acasă. Întâlnirile în public vor fi limitate la doar două gospodării de până la 10 persoane în total. Facilităţile de divertisment, precum teatre şi cinematografe vor fi închise, iar centrele publice de recreere, precum piscine, săli de sport şi saune vor fi închise.

În schimb, şcolile şi grădiniţele vor rămâne deschise. Procesiunile religioase vor continua în condiţii de siguranţă (decizie luată din considerente constituţionale). Magazinele vor rămâne deschise, cu un client permis pe 10 metri pătraţi (108 metri pătraţi).

Merkel a promis că firmele afectate de noile măsuri vor primi sprijin economic. Companiile cu până la 50 de angajaţi şi lucrătorii independenţi vor primi 75% din veniturile lor în sprijin.

„Vom compensa companiile, instituţiile şi cluburile afectate", a spus ea.

Potrivit rapoartelor mass-media, un total de 10 miliarde de euro a fost alocat pentru sprijin.

Sprijinul pentru companiile mai mari se vor baza pe regulile UE pentru asistenţă, iar acestea vor varia de la o companie la alta.


Italia şi Spania impun noi restricţii după creşterea numărului de cazuri de Covid-19. În Italia, restaurantele se vor închide la ora 18.00, iar în Spania circulaţia persoanelor pe timpul nopţii va fi interzisă.

Premierul italian Giuseppe Conte a anunţat noi restricţii. Restaurantele rămân deschise doar până la 18.00, oră după care italienii nu mai au voie să mănânce sau să bea pe stradă. Premierul a îndemnat administraţia publică, dar şi firmele private să apeleze cât mai mult posibil la lucrul de acasă. Sălile se sport, piscinele şi spa-urile vor fi închise.

„Barurile, magazinele de îngheţată, patiseriile şi restaurantele se vor închide la ora 18.00 în toate zilele. După ora 6 după-amiază ele pot continua să livreze mâncare la domiciliu. Maximum 4 oameni pot sta la masă la restaurant, în cazul în care nu sunt membrie ai familiei. E interzis să consumi mâncare şi băutură pe stradă după ora 18.00”, a declarat Giuseppe Conte.

„A trebuit să închidem 3 luni, am început să lucrăm iar în lunile de vară şi acum o luăm de la capăt. Nu putem îndura mai multe sacrificii, criza medicală e ceva care ne afectează pe noi toţi. Dar măsurile trebuie să fie drepte, clare şi precise. Nu aşa, vorbe aruncate fără a fi gândite. În fiecare zi apare un nou ordin”, a spus Eranda Feca, proprietarul unui restaurant.

Premierul Spaniei a anunţat că se restrânge circulaţia persoanelor pe timpul nopţii şi lasă libertatea liderilor regionali să reducă grupurile la maximum 6 persoane sau să impună carantina pe localităţi sau pe provincii.

„Se va putea circula în acest interval de timp doar pentru motive incluse în normele sanitare: cumpărarea medicamentelor, deplasarea la locul de muncă, întoarcerea acasă sau îngrijirea bătrânilor şi copiilor. Această restricţionare a circulaţiei de la 11 noaptea la 6 dimineaţa va fi aplicată în toată ţara, cu excepţia Insulelor Canare, care prezintă o situaţie epidemiologică foarte bună”, a spus Pedro Sánchez, premierul Spaniei.

„Trebuia să se întâmple mai devreme sau mai târziu. Am văzut cazurile cum se înmulţeau aşa că mi-am spus: Sigur ceva de genul se va întâmpla iar. Cum mă afectează? Sigur că e trist să nu te poţi vedea cu prietenii seara în oraş, dar înţeleg situaţia”, a declarat Daniela Univaso, studentă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
belgia,
carantină,
blocaj

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.