Bilanţ ruşinos al autorităţilor la capitolul fonduri europene
Faţă de un grad de absorbţie efectivă a fondurilor europene de 5,5% la sfârşitul anului trecut, noul guvern Ungureanu şi-a propus, la fel ca fostul guvern Boc, să ajungă anul acesta la un nivel de 20%, cu atragerea a 6 mld. euro, din care 3,5 mld. din fondurile de coeziune şi 2,5 mld. din fondurile pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
Luna ianuarie s-a terminat însă fără bani noi atraşi, lucru justificat de autorităţi prin faptul că în prima lună a anului nu sunt cereri, iar responsabilii de administrarea fondurilor sunt ocupaţi cu bilanţul pe 2011 şi cu prognozele pe 2012. Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat pentru ZF că situaţia nu e însă îngrijorătoare, întrucât cererile transmise în ultima parte a lui ianuarie se vor vedea în lunile următoare, iar deja rata de absorbţie a crescut deja la 6,3%.
Finalul de săptămână a adus şi o nouă veste proastă, prin decizia Direcţiei Generale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din cadrul Comisiei Europene de a emite, în câteva zile, o decizie de întrerupere a termenului de plată pentru cererile în curs aferente Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).
Conform reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Curtea de Conturi a identificat, în raportul anual de control pe 2011, deficienţe majore ale sistemului de management şi control al POSDRU. Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel. În conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficienţe duc la o întrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioadă maximă de 6 luni.
"Autoritatea de management a luat toate măsurile necesare în vederea remedierii problemelor semnalate, iar Autoritatea de audit va reanaliza situaţia şi va prezenta noul sau raport la Comisie cât de curând", precizează reprezentanţa CE. "Întreruperea termenului de plată nu afectează implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management poate continua să facă plăţi. Comisia este încrezătoare că autorităţile române tratează deficienţele semnalate cu seriozitate şi iau măsurile ce se impun şi că acestea vor duce la o reluare a plăţilor înainte de expirarea celor şase luni prevăzute de Regulament."
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro