Binance devine subiectul uneia dintre cele mai mari sancţiuni corporative din istoria Statelor Unite

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 22 noiembrie 2023 65 afişări

 Binance devine subiectul uneia dintre cele mai mari sancţiuni corporative din istoria Statelor Unite

Binance Holdings Ltd. a recunoscut că a încălcat legislaţia împotriva spălării banilor şi a trecut peste sacţiunile impuse de Statele Unite, în cadrul unui acord cuprinzător cu SUA care permite bursei de criptomonede să îşi continue activitatea, potrivit Bloomberg.

Binance va plăti 4,3 miliarde de dolari în cadrul unuia dintre cele mai mari acorduri corporative din istoria SUA. Zhao, care a pledat la rândul său vinovat de aceleaşi acuzaţii, va plăti o amendă de 50 de milioane de dolari în cadrul unui acord care îi impune să renunţe la funcţia de director general. Acordul, la care participă Departamentul de Justiţie, Departamentul Trezoreriei şi Commodity Futures Trading Commission, pune capăt unei investigaţii de ani de zile asupra bursei.

Binance, care a recunoscut că a permis tranzacţii cu Hamas şi alte grupuri teroriste pe platformă, a primit trei capete de acuzare, printre care se numără spălarea de bani, operarea unei afaceri de transmitere de bani fără licenţă şi încălcarea sancţiunilor americane. Bursa va fi nevoită să plătescă o amendă penală de 1,8 miliarde de dolari, la care se vor alătura alte sancţiuni în valoare de 2,5 miliarde de dolari, potrivit documentelor judiciare desecretizate marţi.

Zhao riscă până la 10 ani de închisoare, dar este de aşteptat să nu primească mai mult de 18 luni, în cadrul unui acord de recunoaştere a vinovăţiei care pare să-l fi salvat de pedepsele aspre cu care s-au confruntat alţi infractori criptografici proeminenţi. Departamentul de Justiţie nu a decis încă ce durată a pedepsei cu închisoarea va solicita pentru el.

Printre încălcările comise de Binance se numără şi faptul că nu a reuşit să prevină şi să raporteze tranzacţiile suspecte cu terorişti, inclusiv cu Brigăzile Al-Qassam ale Hamas, Jihadul Islamic Palestinian, Al-Qaeda şi Statul Islamic din Irak şi Siria, potrivit Departamentului Trezoreriei. Anunţul vine în contextul în care Israelul şi Hamas sunt implicate într-un război care a început la 7 octombrie.

Binance a permis, de asemenea, cel puţin 1,1 milioane de tranzacţii, în valoare de peste 898 de milioane de dolari, pe platforma sa, între clienţi din SUA şi Iran, potrivit documentelor depuse la tribunal.

„Binance a devenit cea mai mare bursă de criptomonede din lume, în parte din cauza crimelor la care a contribuit într-un fel sau altul. Pe cale de consecinţă, platforma va suporta una dintre cele mai mari sancţiuni corporative din istoria SUA", a declarat procurorul general Merrick Garland într-un comunicat de presă.

Banii din amendă vor fi împărţiţi între DOJ, CFTC şi alte agenţii. Suma include 3,4 miliarde de dolari către Financial Crimes Enforcement Network (Reţeaua de aplicare a legii privind infracţiunile financiare) a Departamentului Trezoreriei şi 968 de milioane de dolari către Office of Foreign Assets Control (Biroul pentru controlul activelor străine) pentru încălcări ale Legii privind secretul bancar şi sancţiuni.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.