BIOGRAFIE: Sergio Mattarella, un sicilian corect şi rezervat la preşedinţia Italiei

Autor: Iuliana Enache Postat la 31 ianuarie 2015 171 afişări

Sergio Mattarella, ales sâmbătă preşedintele Italiei, este un sicilian rezervat, moştenitor al democraţiei creştine (DC) şi un bărbat cu principii, care a avut deseori ciocniri cu Silvio Berlusconi.

Fiul unui lider istoric al DC, care a crescut între un prestigios liceu catolic din Roma şi taberele de tineret catolice din Assisi, el s-a dedicat unei cariere de profesor de drept.

Dar în ianuarie 1980, fratele său mai mare Piersanti, preşedintele regiunii Sicilia, moare în braţele sale, asasinat de Mafie. Cu cămaşa pătată de sângele fratelui său, el şi-a făcut intrarea în viaţa publică primind condoleanţe de peste tot din Palermo.

După trei ani, el devine deputat, tot din partea DC.

"Mattarella reprezintă Sicilia curată, cea care a plătit un preţ ridicat pentru eliberarea de forţele criminale", a comentat actualul preşedinte al regiunii Sicilia, Rosario Crocetta.

Alegerea este "un gest de proximitate, de afecţiune, de respect" din partea politicii pentru toţi cei care şi-au pierdut un soţ, un tată, un frate în "barbaria anilor 1970, 1980 şi chiar 1990", a afirmat joi şeful Guvernului italian Matteo Renzi.

"Este în primul rând un om al legii", a adăugat el, cerând Partidului Democrat (PD) să îl aleagă pe acest bărbat discret, care a ocolit camerele de luat vederi şi care rareori s-a exprimat în faţa presei.

Singurul său interviu cunoscut acordat unei televiziuni datează din 2010 şi a fost în faţa camerelor Acţiunii Catolice, o mişcare de tineret în cadrul căreia el însuşi a fost membru.

Un bărbat cu principii, Sergio Mattarella este "unul dintre puţinii creştin-democraţi care au demisionat", a amintit Renzi.

Episodul datează din 1990, când a renunţat la funcţia sa de ministru al Educaţiei în Guvernul lui Giulio Andreotti pentru a protesta faţă de adoptarea unei legi care îi confirma lui Silvio Berlusconi, care nu intrase încă în politică, monopolul aproape absolut asupra posturilor de televiziune private din Italia.

Redevenit simplu deputat, el a fost desemnat să redacteze o nouă lege electorală, menită să asigure Italiei o stabilitate politică mai mare.

Legea "Mattarellum", care îmbină scrutinul majoritar cu cel proporţional, nu a fost însă considerată mulţumitoare pentru că a fost înlocuită după zece ani cu o nouă lege, care face ea însăşi obiectul unor importante reforme în prezent.

În faţa liniei pro-Berlusconi afişate de Partidul Popular, moştenitorul vechii democraţii creştine, el s-a alăturat taberei de centru-stânga, care l-a chemat la guvernare în 1998.

Unii italieni, mai ales cei tineri, îl cunosc însă pe acest bărbat cu ochi albaştri şi păr alb, deoarece, în perioada în care a fost ministru al Apărării, a suprimat serviciul militar obligatoriu, în 2001.

După această ultimă trecere pe la guvernare şi 25 de ani în Parlament, el a părăsit viaţa politică în 2008. După trei ani, el a fost ales judecător la Curtea Constituţională.

Văduv de aproximativ un an, Mattarella are trei copii şi şase nepoţi. În ultima vreme, el a locuit într-un apartament de serviciu modest situat la doi paşi de Quirinale, palatul prezidenţial, unde urmează să se instaleze în următoarele zile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ITALIA,
PREŞEDINTE,
MATTARELLA
/actualitate/biografie-sergio-mattarella-un-sicilian-corect-si-rezervat-la-presedintia-italiei-13796924
13796924
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.