Bloomberg: Activele celor mai bogate familii din lume generează critici la adresa capitalismului
Cele mai bogate 25 de familii din lume deţin controlul asupra unor active în valoare de 1.400 de miliarde de dolari, situaţie care generează critici referitoare la amplificarea inegalităţilor în sistemul capitalist, comentează agenţia Bloomberg.
"Cifrele sunt uimitoare: 70.000 de dolari pe minut, patru milioane de dolari pe oră, 100 de milioane de dolari pe zi. Atât de rapid a crescut averea familiei Walton, care deţine reţeaua de supermarkete Walmart, de când Bloomberg a realizat clasamentul de anul trecut al celor mai bogate familii din lume. (...) Averea familiei Walton a crescut cu 39 de miliarde de dolari, atingând nivelul de 191 de miliarde de dolari, de când a ajuns, în iunie 2018, pe primul loc în clasamentul celor mai bogate familii din lume", notează Bloomberg, precizând că alte "dinastii americane" au performanţe asemănătoare. Spre exemplu, familia Mars, a cărei avere a crescut cu 37 de miliarde de dolari, atingând nivelul de 127 de miliarde de dolari.
"Cei mai bogaţi 0,1% dintre americani au averi mai mari decât în orice altă perioadă de după anul 1929, dar performanţe asemănătoare se înregistrează în Asia şi Europa. La nivel mondial, 25 de familii bogate au averi totale de 1.400 de miliarde de dolari, cu 24% mai mult decât anul trecut. Pentru unii critici, aceste cifre sunt o dovadă că trebuie reglat sistemul capitalist, întrucât inegalităţile au devenit o problemă politică explozivă de la Paris la Seattle şi Hong Kong. Dar cum se poate micşora decalajul din ce în ce mai mare dintre bogaţi şi săraci?
", continuă Bloomberg.
Pe măsură ce se accentuează tensiunile, chiar şi unii miliardari susţin măsuri precum taxarea suplimentară a averilor personelor bogate. "Dacă nu facem ceva de genul acesta, ce vom face, vom acumula averi într-o ţară care se destramă? Nu aceasta este America în care vrem să trăim", spune Liesel Pritzker Simmons, a cărei familie este pe locul 17 în clasamentul Bloomberg.
Din cauza modificării valorilor de-a lungul deceniilor, cifrele activelor nici măcar nu reflectă realitatea averilor. Spre exemplu, familia regală saudită, Al Saud, are o avere estimată la 100 de miliarde de dolari, deşi cifra nu reflectă cu adevărat valoarea activelor.
Pe de altă parte, aceste cifre ar putea fi cel mai înalt nivel, în contextul în care escaladarea conflictului comercial dintre Administraţia Donald Trump şi China generează temeri privind o recesiune globală, constată agenţia Bloomberg.
Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro