Boala gravă care poate fi descoperită printr-un control medical de rutină
Unele afecţiuni severe nu produc semne şi simptome decât atunci când ajung într-un stadiu avansat şi determină deja complicaţii. De aceea, este indicat un control medical periodic, pentru a putea descoperi şi trata din timp orice problemă de sănătate. Una dintre bolile grave care nu are iniţial manifestări clinice şi care poate fi diagnosticată printr-o investigaţie de rutină este un anevrism de aortă abdominală.
Anevrismul abdominal este o dilatare a segmentului abdominal al aortei, care este cea mai mare arteră din corp. În lipsa tratamentului adecvat, anevrismul poate creşte în dimensiuni şi poate duce la complicaţii severe, unele ameninţătoare de viaţă, precum ruptura anevrismului, disecţia de aortă sau tromboza aortică.
Această afecţiune se poate manifesta prin durere abdominală sau lombară şi senzaţie de pulsaţie la nivelul ombilicului, dar de cele mai multe ori aceste simptome apar în stadiul avansat, când anevrismul este de mari dimensiuni.
Din fericire, boală poate fi diagnosticată precoce, înaintea apariţiei manifestărilor clinice, printr-o ecografia abdominală – investigaţie de rutină, care este indicată periodic, pentru screeningul diferitelor afecţiuni. La indicaţia medicului, pot fi efectuate şi alte teste avansate, precum tomografie computerizată abdominală sau angio-CT, pentru confirmarea diagnosticului şi evaluarea dimensiunii anevrismului.
Tratamentul pentru anevrism este stabilit în funcţie de dimensiunea dilatării aortei. Astfel, un anevrism mic este în cele mai multe situaţii doar monitorizat, prin investigaţii imagistice periodice, în timp ce unul de mari dimensiuni sau cu risc ridicat de ruptură necesită tratament în cel mai scurt timp posibil.
Modern, tratamentul este realizat printr-o intervenţie minim invazivă, numită EVAR, adică repararea endovasculară a anevrismului de aortă. Această procedură de cardiologie intervenţională poate înlocui operaţia clasică, deschisă, atunci când există indicaţie în acest sens.
Procedura EVAR este realizată prin cateterism şi necesită mici incizii la nivel inghinal, pentru introducerea cateterelor, care sunt apoi avansate prin vasele de sânge, până la nivelul anevrismului. Apoi, medicul fixează în aortă o endoproteză specială, numită stent graft. Această proteză limitează extinderea anevrismului, prevenind astfel ruptura. Pacientul se recuperează rapid, durata de spitalizare este scurtă, iar riscul de complicaţii semnificativ mai mic decât în cazul unei intervenţii cardiovasculare clasice.
La SANADOR, pacienţii beneficiază de o evaluare medicală completă, pentru diagnosticul precoce al afecţiunilor cardiovasculare. Atunci când este indicat tratamentul endovascular pentru un anevrism de aortă abdominală, procedura este realizată în deplină siguranţă în Laboratorul de Cateterism al Spitalului Clinic SANADOR, care dispune de două angiografe de ultimă generaţie Philips Azurion 7.
Pentru obţinerea celor mai bune rezultate, la Spitalul Clinic SANADOR intervenţiile endovasculare precum EVAR se desfăşoară printr-o strânsă colaborare multidisciplinară. Astfel, echipa medicală este formată din cardiolog, cardiolog intervenţionist, chirurg cardiovascular, anestezist şi medic radiolog. Pacienţii primesc îngrijiri avansate pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă Cardiovasculară de categoria I, pentru recuperare optimă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro