Boc: impozitul minim a combatut "firmele care se ocupau numai cu smecherii"

Postat la 02 octombrie 2010 29 afişări

Premierul Boc a luat apararea impozitului minim, proaspat eliminat de la 1 octombrie, aratand ca el a fost "o masura care la timpul ei si-a produs efectele, de a elimina de pe piata acele firme care se ocupau numai cu smecherii, adica cu partea aceea de stare in stare de pasivitate si de a folosi la tranzactii fictive".

Intr-o interventie la TVR, premierul a estimat ca 80% dintre firmele care au fost desfiintate din cauza impozitului minim (a caror cifra este apreciata la circa 100.000 de catre patronate) "au disparut pe baza acestui criteriu: ca erau unii in activitate si au fost nevoiti sa opteze pentru alta solutie".

Impozitul minim, despre care inca la inceputul anului autoritatile au promis ca va fi destiintat din semestrul al doilea, dispare intr-adevar acum, de la 1 octombrie. Abia de la 1 ianuarie 2001 insa, guvernul Boc il va inlocui cu impozitul forfetar. Noul ministru de finante, Gheorghe Ialomitianu, a admis ca eliminarea impozitului minim va avea impact de un miliard de lei in bugetul pe anul viitor, dar n-a venit cu nicio precizare inca despre noul impozit forfetar, declaratiile de pana acum lasand de inteles ca decisiv va fi cuvantul FMI si al UE, la intalnirea cu respectivele misiuni de experti, din cursul lunii octombrie.

"Toata lumea vorbeste de restaurante, de pensiuni, ca sunt domeniile cu gradul cel mai ridicat de evaziune fiscala. Vor fi identificate si acolo se va aplica tintit o forma sau alta de impozitare tintita si punctuala", a comentat premierul.

Tot in stadiul de proiect sunt si alte masuri din noul pachet anticriza anuntat de premierul Emil Boc, intre care scaderea plafonului de investitii pentru care firmele pot primi ajutor de la stat (in pondere de 50% din valoarea investitiei, pentru firmele care investesc minim 5 milioane de euro) si reglementarea posibilitatii ca executarea silita impotriva unei firme care are bani de primit de la stat sa fie suspendata.

Premierul Emil Boc a explicat, de asemenea, cum intentioneaza Guvernul sa acorde sprijin tinerilor antreprenori de pana la 35 de ani pentru dezvoltarea de afaceri.

"Pentru a porni o afacere, tinerii intreprinzatori primesc sprijin din partea statului, sub forma unor garantii de stat, pentru a putea lua credit de la banca, sa porneasca afacerea - e greu sa iei credit de la banca, dar daca iti da statul garantie, vei lua. In al doilea rand, beneficiezi de ajutor de stat, concret, reprezentand o valoare din planul de afaceri pe care il ai, pana la 10.000 de euro, pe care ii poti primi de baza planului de afaceri acceptat de catre o unitate finantatoare, sa-ti dezvolti propria afacere. Si, nu in ultimul rand, pentru o parte din angajati, nu vei plati contributiile de asigurari sociale. Vrem sa fructificam aceasta posibilitate a tinerilor de a dezvolta afaceri", a afirmat Emil Boc.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/boc-impozitul-minim-a-combatut-firmele-care-se-ocupau-numai-cu-smecherii-7440439
7440439
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.