Bolojan: Înainte de a face o reformă a statului trebuie făcută o reformă a lumii politice

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 27 noiembrie 2024 34 afişări

Înainte de a face o reformă a statului trebuie făcută o reformă a lumii politice, ceea ce înseamnă funcţiile de demnitate trebuie să fie o onoare, nu o sinecură, iar acest lucru trebuie făcut în primele luni ale anului viitor, spune Ilie Bolojan.

Bolojan: Înainte de a face o reformă a statului trebuie făcută o reformă a lumii politice

„Înainte de a face o reformă a statului trebuie făcută o reformă a lumii politice, ceea ce înseamnă funcţiile de demnitate trebuie să fie o onoare, nu o sinecură, ceea ce înseamnă că meritocraţia şi profesionalismul trebuie să fie la baza propunerilor pe care partidele le fac, nu doar apartenenţa la un trib din interiorul unui partid, a unei grupări, pentru că vedem unde ne-a dus lipsa de performanţă a lumii politice. O lipsă de performanţă generează lipsă de încredere, înseamnă vot împotrivă şi oamenii votează împotrivă orice apare şi nu întotdeauna votul împotrivă este cel mai bun vot. De aceea, în calitate de preşedinte al PNL şi care conduc această campanie, e adevărat de două zile, ne-am asumat o răspundere, nu să propunem tăiera pensii doar speciale în 30 de zile, nu gluma asta, asta chiar a fost o glumă, ci să ne asumăm nişte lucruri de bun simţ pentru România - reforma clasei politice, reducerea cheltuielor pentru demnitari, reducerea instituţiilor centrale, posturi date doar pe competenţe şi promovare pe meritocraţie”, spune la RockFM Ilie Bolojan.

El afirmă că această reformă este necesară pentru că „România consumă foarte mulţi bani, este o ţară îndatorată şi dacă nu facem acest lucru, orice guvern va veni, indiferent cine este, îşi va consuma toate resursele”.

De asemenea, Bolojan spune că faptul că în aceste alegeri prezidenţiale niciun candidat nu a depăşit 25% înseamnă că partidele au o problemă de leadership, de promovarea oamenilor şi asta înseamnă că n-a fost bine ceva mulţi ani de zile în lumea politică din România”.

„Eu mi-am asumat răspunderea ca Partidul Naţional Liberal să voteze aceste chestiuni acum ca nişte angajamente pentru că eu dacă îmi pun obrazul şi munca mea de 20 de ani la Oradea şi în judeţul Bihor pentru aceste propuneri, nu vreau să mă fac de râs. Iar partidul dacă le votează şi după aceea nu le va promova, eu nu voi mai sta preşedinte al partidului. Şi deci PNL va propune toate aceste lucruri în parlament în primele luni ale anului următor. Nu poţi reforma lumea politică, nu poţi reduce numărul de parlamentari decât în primii ani. (...) Lucrurile neplăcute trebuie făcute în primele luni ale anului viitor. Dacă nu se va face asta, România va rata nişte ani şi indiferent cine va fi în guvernare, va face ca România să ajungă într-o situaţie de urgenţă. Este ca un pacient care are probleme bugetare, fiscale, deficite, inflaţie, care le mănâncă oamenilor puterea de cumpărare şi în loc să se ducă să se trateze, să vadă ce probleme are şi să ia măsuri din timp, amână tratamentul şi ajunge să se opereze în urgenţă, adică îl duce ambulanţa”, spune noul lider liberal.

El aminteşte de criza economică din perioada 2009-2010.

„Am ajuns (în 2009-2010 - n.r.) în situaţia în care nu doar că n-am mai crescut salarii cu 50%, ci am ajuns să le tăiem. Dacă vrem că, într-adevăr, să fie bani de creştere economică, de investiţii, de salarii sau de pensii reale, nu mai trebuie să risipim banii. Dacă nu facem asta, vor fi probleme”, încheie Bolojan.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bolojan,
reformă,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.