BREAKING: Curg miliardele! OMV Petrom anunţă cea mai mare descoperire din ultimii 30 de ani

Autor: Tibi Oprea Postat la 13 iunie 2023 119 afişări

BREAKING: Curg miliardele! OMV Petrom anunţă cea mai mare descoperire din ultimii 30 de ani

OMV Petrom (simbol bursier SNP), cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat că a descoperit noi resurse de ţiţei şi gaze naturale în regiunile Oltenia şi Muntenia din sudul României. Cumulat, descoperirile se ridică la peste 30 milioane bep resurse recuperabile, echivalentul a trei pătrimi din producţia realizată de Petrom în anul 2022.

Forajul de explorare şi testare a acestor trei sonde a avut loc în perioada iunie 2022 - aprilie 2023. Compania a investit în forajul de explorare aproximativ 20 de milioane de euro.

„Romania produce ţiţei şi gaze de peste 150 de ani, iar in aceste condiţii identificarea de noi resurse presupune un efort semnificativ. Noile descoperiri vor contribui la reducerea declinului producţiei noastre şi la continuitatea furnizării unor produse esenţiale pentru economie”, spune Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Explorare şi Producţie.

Una dintre descoperirile făcute de OMV Petrom a fost în perimetrul de explorare Verguleasa, din regiunea Olteniei. Compania a identificat resurse de ţiţei care se ridică la aproximativ 20 de milioane bep în total, aceasta reprezentând cea mai mare descoperire de ţiţei a OMV Petrom din ultimele decenii. Descoperirea se află în proximitatea unei alte zone de exploatare, ceea ce oferă sinergii care vor contribui la începerea mai rapidă a producţiei.

O altă descoperire a avut loc în perimetrul de explorare Târgovişte, unde au fost identificate resurse de ţiţei în cantitate estimată de 6 milioane bep. Lucrările de testare au avut loc în aprilie 2023, iar cele premergătoare dezvoltării exploatării sunt în curs de pregătire.

O a treia descoperire a fost făcută în perimetrul de explorare Târgu Jiu şi au fost identificate resurse de gaze naturale de 7 milioane bep, echivalentul a aproape o treime din producţia de gaze naturale a României din anul 2022. O a doua sondă este deja planificată pentru anul viitor, iar pregătirile pentru conectare sunt în curs.

Toate descoperirile sunt rezultatul strategiei de explorare a companiei, concentrată pe oportunităţile din apropierea zăcămintelor existente, ceea ce facilitează dezvoltarea rapidă, conectarea şi producţia timpurie a resurselor nou descoperite.

OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.

OMV Petrom este o companie în care acţionarii români deţin peste 42% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 21,7% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori din Londra.

Acţiunile SNP se tranzacţionează în creştere cu 16,9%, pe fondul unor tranzacţii de 660 mil. lei, arată datele BVB.

OMV Petrom a încheiat primele trei luni din 2023 cu vânzări consolidate de 9,47 miliarde de lei, cu 20% mai mici faţă de cele din perioada similară a anului trecut, respectiv un profit net de 1,48 mld. lei, în scădere cu 15%, conform datelor din raportul financiar trimestrial.

Vedeţi comunicatul integral: 

OMV Petrom a descoperit noi resurse de titei si gaze naturale in Romania

►   Investitia in campania de foraj de explorare a fost de aproximativ 20 milioane euro

OMV Petrom, cea mai mare companie integrata de energie din sud-estul Europei, anunta ca a descoperit noi resurse de titei si gaze naturale in regiunile Oltenia si Muntenia din sudul Romaniei. Cumulat, descoperirile se ridica la peste 30 milioane bep resurse recuperabile, echivalentul a trei patrimi din productia realizata de OMV Petrom in anul 2022.

Forajul de explorare si testare a acestor trei sonde a avut loc in perioada iunie 2022 - aprilie 2023. Compania a investit in forajul de explorare aproximativ 20 de milioane de euro.

Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Explorare si Productie: „Romania produce titei si gaze de peste 150 de ani, iar in aceste conditii identificarea de noi resurse presupune un efort semnificativ. Noile descoperiri vor contribui la reducerea declinului productiei noastre si la continuitatea furnizarii unor produse esentiale pentru economie.”

Una dintre descoperirile facute de OMV Petrom a fost in perimetrul de explorare Verguleasa, din regiunea Olteniei. Compania a identificat resurse de titei care se ridica la aproximativ 20 de milioane bep in total, aceasta reprezentand cea mai mare descoperire de titei a OMV Petrom din ultimele decenii. Descoperirea se afla in proximitatea unei alte zone de exploatare, ceea ce ofera sinergii care vor contribui la inceperea mai rapida a productiei.

O alta descoperire a avut loc in perimetrul de explorare Targoviste, unde au fost identificate resurse de titei in cantitate estimata de 6 milioane bep. Lucrarile de testare au avut loc in aprilie 2023, iar cele premergatoare dezvoltarii exploatarii sunt in curs de pregatire.

O a treia descoperire a fost facuta in perimetrul de explorare Targu Jiu si au fost identificate resurse de gaze naturale de 7 milioane bep, echivalentul a aproape o treime din productia de gaze naturale a Romaniei din anul 2022. O a doua sonda este deja planificata pentru anul viitor, iar pregatirile pentru conectare sunt in curs.

Toate descoperirile sunt rezultatul strategiei de explorare a companiei, concentrata pe oportunitatile din apropierea zacamintelor existente, ceea ce faciliteaza dezvoltarea rapida, conectarea si productia timpurie a resurselor nou descoperite.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie integrata de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep in 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si in tarile invecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinarii, sub doua branduri, OMV si Petrom.

OMV Petrom este o companie in care actionarii romani detin peste 42% din actiuni (din care statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,7%, iar 21,7% sunt detinute de fondurile de pensii din Romania, la care se adauga aproape 500.000 de investitori individuali si alte entitati romanesti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,2% din actiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt detinute de alti investitori straini. Din totalul actiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori din Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentand taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005 - 2022. In aceeasi perioada, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro. In anul 2022 impozitele platite de OMV Petrom au asigurat 7% din veniturile fiscale ale Romaniei.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In perioada 2007 - 2022, compania a alocat circa 120 milioane de euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom si-a anuntat sprijinul pentru recomandarile emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informatiilor financiare referitoare la schimbarile climatice privind riscurile si oportunitatile asociate schimbarilor climatice. OMV Petrom raporteaza anual progresul realizat in ceea ce priveste implementarea acestor recomandari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.