Business Magazin, în 2007 - Sibiul aşteaptă sute de mii de turişti după ce a investit zeci de milioane în capitala culturală a Europei
Business Magazin grupează, cu ocazia aniversării a zece ani, cele mai interesante articole de copertă din paginile revistei.
Ridicat brusc la rangul de capitala culturala a Europei in 2007, Sibiul are a se lauda, din fericire, si cu altceva decat cu monumentele istorice. Orasul romanesc cu cea mai mare pondere de vorbitori de germana a atras in ultimii ani investitii importante si spera ca noul statut sa-i creasca in continuare vizibilitatea in ochii investitorilor.
Cladiri proaspat renovate, forfota mare, discutii pe strada in englezeste, in germana, in italiana. Asa si trebuie sa fie, spun localnicii, de vreme ce Hermannstadt (orasul lui Hermann) va fi anul acesta orasul-vedeta al tarii, gratie statutului de capitala culturala europeana - titlu pe care il imparte cu Luxemburgul.
Pregatirile intense care s-au facut in ultimii ani pentru 2007 au insemnat pentru economia orasului cam acelasi lucru, privit la scara, pe care pregatirea Atenei pentru Jocurile Olimpice din 2004 l-a insemnat pentru infrastructura si economia capitalei grecesti. Numai in 2006, Sibiul a atras investitii de peste 90 de milioane de euro, pentru infrastructura - renovarea centrului istoric, modernizarea strazilor si a aeroportului.
Municipalitatea a facut anul trecut investitii in valoare de circa 33,7 milioane de euro, din care alocatiile de la bugetul local au insemnat 21 de milioane de euro, subventii de la bugetul de stat de 10,8 milioane de euro si aproape 2 milioane de euro contributie din partea sponsorilor.
Centrul istoric a putut fi astfel renovat in doar doi ani. Insa cea mai mare investitie - de 60 de milioane de euro - priveste proiectul de modernizare a Aeroportului International din Sibiu. Chiar daca lucrarile vor fi terminate abia in 2008, in cursul acestui an traficul aerian nu va fi intrerupt nici macar o singura zi.
Un motor al dezvoltarii locale este reprezentat de cei circa 2.300 de investitori straini care au lansat afaceri aici, ceea ce inseamna ca dintr-o suta de patroni, 14 sunt de peste hotare. Conform statisticilor Oficiului Registrului Comertului Sibiu, investitiile straine ca aport la capitalul social al firmei au depasit pana acum 175 de milioane de euro, in contextul in care la nivel national valoarea investitiilor se apropie de 16 miliarde de euro. "Dar 2007 este un bun prilej de atragere a noilor investitori", spune primarul Sibiului, Klaus Johannis, in discutia cu BUSINESS Magazin.
Urmand aceeasi paralela cu Atena, ce va aduce insa anul cultural european pentru economia de aici? Anul 2007 ii va aduce Sibiului, cel mai probabil, si calitatea de cel mai turistic oras romanesc, datorita afluxului mare de vizitatori. Jumatate de milion de turisti, adica un numar de peste doua ori mai mare decat al locuitorilor (220.000) sunt asteptati in cursul acestui an, in conditiile in care, intr-un an obisnuit, numarul vizitatorilor ajunge la 200.000. La baza cresterii vor fi turistii straini. Spre comparatie, numarul total al strainilor care au avut in 2006 ca destinatie zonele consacrate ale Romaniei - litoralul, Valea Prahovei si Bucovina - este estimat de reprezentantii ministerului de resort la maxim 15.000.
CITITI AICI ARTICOLUL INTEGRAL din ianuarie 2007.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro