Business Magazin. Lucratul de acasă readuce în prim plan o tendinţă a anilor '90: Plantele de interior. Oamenii au început să renunţe la mobilarea masivă a caselor şi caută ceva care să nu fie monoton
Locuinţele, mai ocupate ca niciodată după mutarea activităţilor aproape în totalitate acasă, au trecut şi acestea prin schimbări radicale anul trecut. Cum au încercat oamenii să aducă o gură de aer proaspăt în propriile locuinţe şi ce s-a schimbat în materie de design interior a povestit Sergiu Călifar, designer de interior şi fondatorul Pure-Mess Design.
Se pune un accent mai mare pe plantele de interior, deoarece oamenii lucrează mai mult de acasă şi în general petrec mai mult timp în acest spaţiu, dar şi pe zone de birou mai atent organizate şi plasate. Amenajările au prins un caracter mai îndrăzneţ, o nouă dinamică. Spun acest lucru, deoarece oamenii îşi doresc amenajări care să nu fie monotone şi cu care să se identifice în funcţie de comfortul fiecărui spaţiu”, descrie designerul de interior Sergiu Călifar tendinţele de amenajare născute în pandemie. Iar în ceea ce priveşte bugetele alocate amenajărilor de interior, acesta adaugă că au crescut, deoarece oamenii pun mai mult accent pe calitate şi doresc ca bunurile şi produsele pe care le achiziţionează să dureze mai mult.
„Bugetele au crescut, se pune accentul pe calitate, chiar dacă uneori acest lucru presupune un stil de viaţă mai minimalist şi atrage după sine renunţarea la anumite obiecte, în special în mobilarea masivă a caselor.
” Practic, după un an în care locuinţa a fost poate cel mai sigur loc şi a reprezentat spaţiul în care am petrecut „o viaţă” într-un an, majoritatea oamenilor au simţit nevoia de spaţiu şi au preferat să înlocuiască mobila masivă cu plante sau cu elemente minimaliste şi adaptate în funcţie de proiect. „Anul trecut, cel mai mult s-a căutat versatilitatea designului customizat. Au fost la căutare branduri italieneşti pentru canapele, paturi şi scaune. A fost o cerinţă mare pentru lastre sau formate mai mari ale plăcilor de ceramică, deoarece pe lângă aspectul spectaculos, acestea oferă şi o întreţinere bună. S-a căutat mix&matchul stilurilor, adică amenajările moderne cu inserţii clasice sau retro, dar şi piesele de mic mobilier sau corpuri de iluminat de dimensiuni mai mari”. În plus, având în vedere trecerea la interacţiunea şi comunicarea în mediul online, care se preconizează că va rămâne în trend şi după această pandemie, oamenii au apelat mai mult la designeri de interior anul trecut, pentru a-şi amenaja zonele dedicate videoconferinţelor.
„La începutul pandemiei mulţi intrau în videoconferinţă de oriunde, chiar şi de pe telefon, având cadre întunecate, din unghiuri necorespunzătoare, chiar din dormitoare sau bucătărie, în care poate se vedea toată casa şi elemente pe care nu le-am fi dorit expuse. Pe parcurs, s-a înţeles cât de important este să acordăm atenţie acestui spaţiu şi mulţi au apelat la designeri de interior pentru consultanţă sau chiar pentru implementarea planului propus. Mai mult, mulţi dintre cei care achiziţionează apartamente şi case noi, au inclus în planul de amenajare şi astfel de corner special pentru conferinţe video”, a mai spus Sergiu Călifar. El consideră că anul acesta, proiectele de amenajări interioare vor fi din ce în ce mai curajoase, dar şi mai atent detaliate, având în vedere că oamenii deja încearcă să se documenteze mai mult şi „pun preţ pe ce îşi doresc cu adevărat”. Designerul şi antreprenorul Sergiu Călifar, absolvent al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, a pus pe picioare compania de design interior Pure-Mess Design în 2014, după ce a avut parte de câteva schimburi de experienţă petrecute în America şi în alte câteva ţări din Europa. Întrebat ce l-a atras la acest domeniu şi ce l-a convins să îşi dezvolte o carieră în acest sector, Sergiu Călifar a spus că cel mai mult l-a atras „flexibilitatea creativă”. „Faptul că poţi vedea rezultatul muncii relativ rapid, poţi finaliza câteva proiecte în decursului unui an. Am luat această decizie cu puţin înainte să termin facultatea, mă aflam într-un schimb de experienţă în SUA, unde am avut ocazia să lucrez la amenajarea unui restaurant de la zero. Acela a fost momentul în care mi s-a deschis apetitul către amenajări interioare ca parte de business.”
În tot acest timp, compania a luat parte la proiecte de amenajări interioare pentru mai multe companii active în diverse sectoare economice. Printre acestea se numără diverse proiecte imobiliare, din sectorul HoReCa, medicină dentară sau cabinete şi birouri – precum NAR Apartment, The Park House sau Hotel Mandachi, restaurantul Spartan (Sibiu), Dental Clinic, Bio Transylvania Spa sau Restaurant Hercule. „Printre cele mai spectaculoase proiecte la care am luat parte anul trecut se numără Casa din Sibiu, o amenajare a unei locuinţe individuale cu grădină interioară, proiectarea (arhitectură Ă design) a unei case individuale în Timişoara şi proiectare unei clinici dentare ce include şi zona de beauty (salon beauty, cabinete dermato etc). Pentru ultimul proiect încă lucrăm la implementare.” În prezent, Pure-Mess Design înregistreză clienţi atât din zona de B2B (business to business), cât şi din cea de B2C (business to cosnumer), însă, anul trecut, fiind un an mai special, compania a atras mai mulţi clienţi persoane fizice.
„Anul trecut au predonaminat ca număr persoanele fizice, iar cererea continuă să crească şi în acest început de an. Proiectele corporate ce ne aduceau rulajul au scăzut pentru că o mare parte sunt din zona horeca (restaurante), dar nu au fost complet blocate. Suntem deja în discuţii pentru noi proiecte cu diferite companii, anul acesta am început să lucrăm la două restaurante noi, două clinici şi un hotel”, a adăugat Sergiu Călifar. Însă cererea crescută din segmentul de B2C nu a reuşit să compenseze rulajul pe care l-ar fi adus zona de B2B, astfel că per total, la finalul anului 2020 Pure-Mess Design a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 448.876 de lei, în scădere cu circa 19% comparativ cu anul 2019, când compania înregistra afaceri de aproximativ 555.100 de lei. De asemenea, pentru anul în curs, antreprenorul şi fondatorul studioului de creaţie Pure-Mess Design are ca obiectiv să atingă „o cifră de afaceri mai mare ca cea de anul trecut”, însă nu a oferit mai multe detalii. „Pandemia a venit într-un moment neaşteptat, deşi un eveniment de o asemenea anvergură disruptiva nu şi-ar putea găsi momentul potrivit nicicând. Din fericire, activitatea proiectelor de design interior a continuat, chiar dacă am fost nevoiţi să ne desfăşurăm partea de creaţie acasă, iar, după luna mai, ne-am întors din nou la sediul nostru obişnuit. Planurile pe termen scurt putem spune că au fost reconsiderate, concentrându-ne pe terminarea proiectelor existente înainte de a prelua o mini avalanşă de alte poiecte noi”, a explicat fondatorul Pure-Mess Design. În prezent, în cadrul studioului de design interior lucrează o echipă de cinci persoane, din care patru sunt designeri. Anul acesta, fondatorul companiei a mai angajat o persoană.
„Am ajuns să am încă cinci colegi în birou. Da, am făcut o nouă angajare la începutul acestui an, o colegă nouă ce a fost în practică trei luni şi pe care am hotărât să o păstrăm în echipă.” În ceea ce priveşte calitatea forţei de muncă dedicată acestui sector de activitate, Sergiu Călifar spune că aceasta necesită muncă şi pregătire. „Depinde ce înseamnă pregătiţi, au o viziune bună, iar personal, cel mai mult îmi place că fiecare designer are un stil diferit, dar pe care îl pot adapta. Din păcate şcoală nu învaţă lucruri funcţionale, ci doar utopice, de aceea experienţă cu care vin nu se aplică la partea practică. Pentru asta există „şcoala Pure-Mess” şi spun acest lucru pentru că noi facem doar amenajări customizate de la zero, proiecte unice.” Pe lângă lipsa forţei de muncă calificate, o altă provocare regăsită în acest sector este reprezentată de lipsa interacţiunii fizice, generată de pandemie. „Este destul de greu să lucrăm online, pentru că activitatea noastră presupune şi implementarea proiectelor, ceea ce implică prezenţa noastră fizică la locaţie pentru a pune în scenă conceptele gândite. Anul trecut, interacţiunea pot spune că a existat pe tot parcursul anului, nu am avut nici o săptămână în care să nu lucrăm. La început a fost mai dificil. Astfel am redus întâlnirile cu clienţii şi vizitele în showroom-urile specializate, ne-am descurcat prin trimiterea fotografiilor sau prin video call-uri. În schimb, pentru şantiere, a fost o mică provocare. Am organizat fiecare echipă astfel încât să nu se intersecteze cu o altă echipă”, a povestit antreprenorul. Planurile acestuia pe termen scurt vizează finalizarea proiectelor care au fost blocate sau au necesitat schimbări, în urma măsurilor implementate în vederea limitării răspândirii noului coronavirus, iar pe termen mediu vizează creşterea businessului. „Ne dorim să ne nişăm pe proiectele custom, atât din sectorul HoReCa, cât şi din zona de rezidenţial, astfel încât să avem din ce în ce mai multe proiecte pe segmentul mediu/high, cu amenajări complexe şi provocări pe măsură.”’’
Cum îţi amenajezi spaţiul pentru videoconferinţe
Pandemia şi distanţarea socială au mutat întâlnirile şi şedinţele clasice în mediul online, dar şi angajaţii în propriile case, cei din urmă fiind „obligaţi” să amenajeze în interiorul locuinţei un spaţiu care să le permită interacţiunea online cu colegii şi nu numai. Sergiu Călifar atrage atenţia însă că amenajarea acestui spaţiu nu înseamnă doar achiziţia de echipamente care să ofere utilizatorilor cele mai bune experienţe online ci este important şi decorul spaţiului dedicat acestei activităţi. „Pentru designul spaţiilor pentru videoconferinţe cred că e important să gândim un design tip scenografie astfel încât să existe în spate un fundal care să completeze stilul personal sau care să spună povestea domeniului profesional în care activezi. Pe lângă detalii ce ţin de lumină sau amplasare, este important să ştim ce includem în spaţiul ce se va vedea tot timpul pe ecran în jurul nostru şi care ne va avantaja”, a adăugat fondatorul Pure-Mess Design.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro