Businessul românesc, în oglindă cu al „vecinilor”

Autor: Miruna Diaconu Postat la 01 decembrie 2020 106 afişări

Businessul românesc, în oglindă cu al „vecinilor”

În topul realizat de Coface, România este a patra cea mai importantă ţară în ceea ce priveşte companiile incluse în clasament. Totuşi, în 2018, 61 din companiile din România făceau parte din acest top, faţă de 58 anul acesta. Cum arată mediul de business românesc comparat cu al celorlalte ţări din regiune?

România are doar 58 de companii incluse în Top 500 cele mai mari companii din regiunea Europei Centrale şi de Est în funcţie de rezultatele financiare obţinute în 2019, cu venituri cumulate de 71,4 miliarde de euro în 2019. Pe primul loc în clasamentul realizat de Coface se află o companie din sectorul economic petrochimic, Polski Koncern Naftowy Orlen, care anul trecut a avut afaceri de 26,1 miliarde euro în 2019. Afacerile companiei poloneze reprezintă aproape o treime din totalul afacerilor cumulate de către cele 58 de companii româneşti incluse în top.

Declan Daly, CEO al Coface Europa Centrală şi de Est spune că „în 2019, majoritatea companiilor din regiunea ECE au beneficiat de un mediu economic favorabil continuu, aspect predominant în cazul economiilor mai mici orientate spre export”. Cifra de afaceri agregată a celor mai mari 500 de companii a crescut cu 5,5%, până la 740 de miliarde de euro. Din cele 500, 373 de companii, adică 74,6% din total, au înregistrat o creştere a veniturilor, pe când restul au avut o stagnare sau o scădere a afacerilor.

Circa 60% dintre veniturile generate de companiile prezente în clasament sunt atribuite celor mai mari companii, reprezentate de trei mari industrii şi anume automotive şi transporturi, petrol şi gaze şi comerţul nespecializat.

În clasamentul celor mai mari companii din regiune, compania poloneză este urmată de Skoda Auto din Cehia şi de compania multinaţională de petrol şi gaze MOL Ungaria. Interesant de observat este faptul că primele 5 cele mai mari companii din Polonia se află în primele zece locuri ale clasamentului făcut la nivelul regiunii Europei Centrale şi de Est. „Creşterea pozitivă a fost înregistrată doar în sectoarele construcţiilor, electronicii, informaţiei şi telecomunicaţiilor şi în comerţul nespecializat. Metalele, mecanica şi precizia, precum şi sectorul lemn şi mobilier au generat o cifră de afaceri mai mică prin comparaţie cu anul anterior. Pe de altă parte, profiturile nete au scăzut în toate sectoarele, cu excepţia automotive, petrol şi comerţ nespecializat”, spune Declan Daly.

Prima companie românească inclusă în top 500 cele mai mari companii din regiune ocupă poziţia

15 - este vorba despre Automobile-Dacia, cea mai mare companie românească, care a avut anul trecut afaceri de 5,15 miliarde euro şi un profit net de 138 milioane euro.

Totodată, Polonia este ţara din regiune care are cele mai multe companii incluse în acest top, 163 de companii, urmată de Cehia cu 78 de companii, Ungaria, 73, iar apoi se află România.

Chiar dacă România este a patra cea mai importantă ţară în ceea ce priveşte companiile incluse, în 2018, 61 din companiile din România făceau parte în acest top, faţă de 58 anul acesta.

Comparativ cu anul 2018, veniturile companiilor din România incluse în top 500 al celor mai mari companii din regiune a crescut cu 7,6% în 2019. Totuşi, deşi veniturile au crescut, profiturile nete înregistrate de către cele 58 de companii au scăzut cu 19%. Evaluarea medie a României făcută de către Coface este de 6,7, ţara noastră poziţionându-se pe locul doi în regiunea Europei Centrale şi de Est în ceea ce priveşte evaluarea Coface. Companiile româneşti incluse în top aveau circa 215.000 de angajaţi anul trecut. „În 2019, mediul economic a rămas favorabil în România odată cu creşterea produsului intern brut la peste 4%. Având în vedere mărimea produsului intern brut, cele mai mari companii din România au potenţialul de a creşte şi mai mult în acest clasament în următorii ani. Exportul şi diversificarea operaţiunilor în afara României ar trebui să creeze cadrul potrivit pentru accelerarea creşterii şi alimentarea dinamici crescute a activităţii economice”, spune Eugen Anicescu, country manager, Coface România. Comparativ cu alte pieţe emergente, regiunea Europei Centrale şi de Est a fost adesea considerată ca un loc sigur, se arată în studiul realizat de către Coface. Oamenii au continuat să beneficieze de tendinţele favorabile de pe piaţa muncii, cum ar fi scăderea semnificativă a ratei şomajului în ultimii ani, o creştere solidă a salariilor, care a contribuit la o dorinţă crescută de a cheltui, care alimentează accelerarea cererii interne. Totuşi, ratele şomajului au continuat să scadă în Europa Centrală şi de Est, atingând niveluri mai mici chiar şi decât cele din Europa de Vest. În timp ce media Europei de Vest s-a ridicat la 6,9% în 2019, ratele în regiunea estică a Europei au fost de 2% în Cehia, 3,3% în Polonia, 3,4% în Ungaria şi 3,9% în România.

Anul trecut, rata medie de creştere a PIB-ului în regiunea Europei Centrale şi de Est a fost mai slabă decât în anul 2018. Totuşi, o serie de ţări au înregistrat o creştere mai accentuată. A fost cazul Bulgariei, Estoniei, Croaţiei şi Lituaniei. De asemenea, rata de creştere a PIB-ului a rămas peste 4% în ţări precum Estonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România şi Serbia. Aceste lucruri arată faptul că mediul economic a rămas unul bun, în ciuda unei creşteri mai lente la nivelul regiunii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
businessul romanesc,
companii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.