Cantitate sau calitate redusă la acelaşi preţ: inflaţia mascată, sau „shrinkflaţia“, un fenomen în creştere în Europa şi SUA
Cu inflaţia aproape la dublul mediei din zona euro, de aproximativ 17%, în Polonia, retailerii şi producătorii de alimente de acolo recurg la o practică la fel de veche ca şi presiunile inflaţioniste pentru a masca faţă de clienţi creşterea costurilor, scrie Financial Times.
Cu inflaţia aproape la dublul mediei din zona euro, de aproximativ 17%, în Polonia, retailerii şi producătorii de alimente de acolo recurg la o practică la fel de veche ca şi presiunile inflaţioniste pentru a masca faţă de clienţi creşterea costurilor, scrie Financial Times.
În această ţară, în urma unei creşteri spectaculoase a costurilor legate de energie, determinată de războiul din Ucraina, companiile din sectorul bunurilor de larg consum recurg la metode ascunse, deşi legale, de a ascunde faptul că-şi forţează consumatorii să plătească acelaşi preţ pentru o cantitate mai mică. Aceştia dau forme noi sticlelor şi tuburilor, subţiază bureţii de curăţat şi reduc dimensiunea pungilor de snackuri.
Economistul polonez Rafal Mundry, care a creat o bază de date legate de shrinkflaţie în ultimii patru ani, descrie acest fenomen ca pe „partea ascunsă a inflaţiei pe care din păcate mulţi nu o observă sau nici nu se gândesc la ea“. Cu inflaţia la un maxim pe 25 de ani, Mundry arată că ambalajele sunt modificate „la o scară nemaivăzută“.
Katarzyna Bosacka, specialist în domeniul produselor de larg consum, îi îndeamnă pe clienţi să petreacă mai mult timp citind nu doar preţurile, ci şi etichetele.
Producătorii de bunuri de larg consum argumentează că nu au de ales decât să se bazeze pe tendinţa ca clienţii să nu citească astfel de informaţii în condiţiile în care costurile de producţie au crescut cu 30-40%.
În unele cazuri, costurile de producţie în creştere sunt transferate către consumatori prin utilizarea de ingrediente mai ieftine, fapt şi mai dificil de monitorizat de către consumatori şi statisticieni.
Mundry spune că a găsit mai mult ulei de palmier în untul său şi mai mult sirop de glucoză în dulciuri, de exemplu. În aproape toate cazurile, spune acesta, modificările sunt atât de subtile, încât a trebuit să compare etichetele noi cu cele vechi pentru a le identifica.
Mundry se declară îngrijorat de calitatea produselor pe care oamenii le cumpără în Polonia lovită de inflaţie.
Şi în Franţa, fenomenul „shrinkflaţiei“ este în creştere, potrivit Le Monde.
Franţa a confirmat că unele companii îşi reduc produsele, în termeni de dimensiune sau cantitate, şi chiar şi calitate câteodată, menţinând sau chiar crescând preţurile.
Cu inflaţia erodându-le puterea de cumpărare, consumatorii francezi se plâng pe social media că se simt înşelaţi de branduri pe care obişnuiesc să le cumpere.
Alertat în septembrie 2022 de asociaţia Foodwatch, guvernul francez încearcă să determine dacă fenomenul este larg răspândit.
În SUA, printre produsele a căror dimensiune tinde să fie redusă se numără produsele din hârtie, snackurile şi produsele de patiserie, relevă datele Biroului de statistică american, notează CNBC.
„Este frustrant să observi că pachetul este mai mic sau că primeşti mai puţin pentru acelaşi preţ“, arată Emily Moquin, analist la Morning Consult.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro