Care este prima ţară din lume care va elimina complet plasticul şi combustibilii fosili până în 2021
Costa Rica este una dintre primele cinci ţări din lume care au adoptat calea resurselor regenerabile, şi şi-a propus ca până în 2021 să elimine complet plasticul şi combustibilii fosili. Impactul poate fi semnificativ asupra mediului. Ce măsuri au stabilit autorităţile pentru a reuşi să atingă aceste obiective?
La începutul acestui an, Carlos Alvarado Quesada a fost ales noul preşedinte al Costa Rica, iar prima sa acţiune după instalarea în funcţie a fost acela de a face un pas uriaş în reducerea emisiilor combustibililor fosili.
Începând cu anul 2014, energia ţării a provenit 99% din surse regenerabile iar în ultimii doi ani, timp de două luni, a funcţionat 100% cu energie regenerabilă. Apoi, începând cu iunie 2017, şi-a stabilit ca obiectiv eradicarea obiectelor din plasticu de unică folosinţă până în 2021 – fiind prima ţară din lume care a făcut acest lucru. În vara anului 2018, statul şi-a anunţat un alt obiectiv, acela de a elimina complet combustibilii fosili până în anul 2021, fiind, de asemenea, prima ţară care va face acest pas.
Cu o bogată biodiversitate, Costa Rica a demonstrat, de asemenea, implicarea în protejarea mediului înconjurător, militând pentru reîmpădurire şi desemnând o treime din ţară drept rezervaţie naturală protejată şi obţinând aproape toată energia electrică din hidroenergia curată.
Începând cu anii 1980, guvernul şi-a dat seama că natura este resursa principală a ţării şi, prin urmare, a depus toate eforturile pentru a o proteja: printre altele, reîmpădurirea, închiderea grădinilor zoologice şi stabilirea zonelor protejate (25% din suprafaţa totală a ţării).
În ultimii patru ani, Costa Rica a generat energia electrică din surse regenerabile, folosind râurile, vântul, vulcanii şi energia solară. Au instalat şapte instalaţii de turbine eoliene, şase centrale hidroelectrice şi o centrală solară. O declaraţie a ICE a arătat că trei sferturi din energia regenerabilă a provenit din centrale hidroelectrice care utilizează apă din râuri; restul a fost asigurat de energia geotermală şi eoliană, urmată de biomasă, energia solară reprezentând cel mai mic procent.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului din 2017, ţara a anunţat noul său plan naţional de eradicare a tuturor materialelor plastice de unică folosinţă până în 2021. Astfel, plasticul trebuie înlocuit cu alternative care sunt 100% reciclabile sau biodegradabile, nu pe bază de petrol. Ţara are sprijinul tehnic şi financiar al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru a putea să realizeze acest lucru.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro