Care este prima ţară din lume care va elimina complet plasticul şi combustibilii fosili până în 2021

Autor: Andra Stroe Postat la 08 martie 2019 1060 afişări

Costa Rica este una dintre primele cinci ţări din lume care au adoptat calea resurselor regenerabile, şi şi-a propus ca până în 2021 să elimine complet plasticul şi combustibilii fosili. Impactul poate fi semnificativ asupra mediului. Ce măsuri au stabilit autorităţile pentru a reuşi să atingă aceste obiective?

Care este prima ţară din lume care va elimina complet plasticul şi combustibilii fosili până în 2021

La începutul acestui an, Carlos Alvarado Quesada a fost ales noul preşedinte al Costa Rica, iar prima sa acţiune după instalarea în funcţie a fost acela de a face un pas uriaş în reducerea emisiilor combustibililor fosili.

Începând cu anul 2014, energia ţării a provenit 99% din surse regenerabile iar în ultimii doi ani, timp de două luni, a funcţionat 100% cu energie regenerabilă. Apoi, începând cu iunie 2017, şi-a stabilit ca obiectiv eradicarea obiectelor din plasticu de unică folosinţă până în 2021 – fiind prima ţară din lume care a făcut acest lucru. În vara anului 2018, statul şi-a anunţat un alt obiectiv, acela de a elimina complet combustibilii fosili până în anul 2021, fiind, de asemenea, prima ţară care va face acest pas.

Cu o bogată biodiversitate, Costa Rica a demonstrat, de asemenea, implicarea în protejarea mediului înconjurător, militând pentru reîmpădurire şi desemnând o treime din ţară drept rezervaţie naturală protejată şi obţinând aproape toată energia electrică din hidroenergia curată.

Începând cu anii 1980, guvernul şi-a dat seama că natura este resursa principală a ţării şi, prin urmare, a depus toate eforturile pentru a o proteja: printre altele, reîmpădurirea, închiderea grădinilor zoologice şi stabilirea zonelor protejate (25% din suprafaţa totală a ţării).

În ultimii patru ani, Costa Rica a generat energia electrică din surse regenerabile, folosind râurile, vântul, vulcanii şi energia solară. Au instalat şapte instalaţii de turbine eoliene, şase centrale hidroelectrice şi o centrală solară. O declaraţie a ICE a arătat că trei sferturi din energia regenerabilă a provenit din centrale hidroelectrice care utilizează apă din râuri; restul a fost asigurat de energia geotermală şi eoliană, urmată de biomasă, energia solară reprezentând cel mai mic procent.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului din 2017, ţara a anunţat noul său plan naţional de eradicare a tuturor materialelor plastice de unică folosinţă până în 2021. Astfel, plasticul trebuie înlocuit cu alternative care sunt 100% reciclabile sau biodegradabile, nu pe bază de petrol. Ţara are sprijinul tehnic şi financiar al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru a putea să realizeze acest lucru.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
combustibili,
plastic,
costa rica

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.