Care sunt domeniile unde femeiile au salarii mai mici cu 41% decât bărbaţii în România
Femeile câştigă mai puţini bani decât bărbaţii iar cele mai mari diferenţe de venituri sunt în sectorul intermedierilor financiare, unde acestea încasează salarii chiar şi cu 41% mai mici decât bărbaţii. În plus, femeile domină acele ramuri de activitate unde veniturile sunt în general, mai mici. Femeile încasează salarii, în general, cu şapte procente mai mici decât bărbaţii, arată o analiză a Institutului Naţional de Statistică, realizată pentru anul 2015.
Datele colectate de INS subliniază faptul că femeile sunt în continuare mai prost plătite decât bărbaţii, cu un salariu mediu lunar brut de 2.453 lei, faţă de 2.646 lei al bărbaţilor, şi un câştig salarial mediu lunar net de 1.783 lei, faţă de 1.928 lei al bărbaţilor. Cele mai mari diferenţe se întâlnesc în sectorul intermedierilor financiare şi al asigurărilor, unde femeile câştigă cu 41,4% mai puţin decât bărbaţii.
Diferenţe mari se găsesc şi în alte sectoare, precum în industria prelucrătoare. Femeile domină acele ramuri de activitate unde salariile sunt mici. Domenii precum învăţământul, asistenţa socială sau serviciile hoteliere şi restaurante au angajate, în proporţii de peste 50%, doar femei.
În aceste ramuri de activitate, veniturile salariale sunt foarte mici, în comparaţii cu industrii precum cele prelucrătoare sau financiare. În învăţământ, câştigul lunar net ajunge la puţin peste 1.880 de lei, iar procentul femeilor angajate în educaţie se ridică la 71%. Asistenţii sociali câştigă în medie în jur de 1.656 de lei lunar, iar sectorul este dominat de femei într-un procent de 80%.
Cele mai mici salarii din România sunt înregistrate în sectorul hoteluri şi restaurante, unde venitul lunar net este de 1.080 lei. Şi aici, cei mai mulţi angajaţi sunt femei, în proporţie de 60%. Un caz aparte este sectorul intermedierilor financiare şi al asigurărilor, unde femeile domină în proporţie de peste 60%, dar în care ele câştigă cu patruzeci de procente mai puţin decât bărbaţii. Iar aici, venitul mediu lunar depăşeşte 4.000 de lei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro