Care sunt priorităţile Guvernului pentru următoarele luni
Guvernul a anunţat că va trimite Comisiei Europene răspunsul la observaţiile primite pentru propunerea privind Acordul de Parteneriat 2014-2020, după ce CE a prezentat mai multe obiecţii referitoare la lipsa de priorităţi din document, respectiv la alocări bugetare dezechilibrate şi nerespectarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice.
Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a trimis la 31 martie prima propunere de acord. Acum urmează ca varianta actualizată să fie trimisă CE până la finele lunii iunie, astfel încât acordul să poată fi semnat în vară. Între altele, CE cere şi clarificări despre scutirea marilor consumatori industriali de la obligaţia de a cumpăra certificate verzi pentru o anumită parte a consumului de energie electrică.
În luna iulie va avea loc rectificarea bugetară, când fondurile pentru ajutoare de stat urmează să fie majorate, întrucât alocările iniţiale s-au epuizat. În primele patru luni, statul a acordat ajutoare de stat de 40 mil. euro, la o valoare totală a investiţiilor angajate de 112 mil. euro. De asemenea, sumele alocate pentru armată vor creşte cu 700 mil. lei, ca răspuns la apelurile din ultima vreme ale conducerii NATO în sensul majorării sumelor alocate pentru apărare de către statele membre. Aceasta înseamnă creşterea ponderii cheltuielilor militare în PIB la 1,51%, foarte aproape de nivelul de 2% din PIB cerut de NATO şi pe care România îşi propune să-l atingă în 2016.
Ministrul economiei, Constantin Niţă, a promis că se lucrează la o schemă de sprijin pentru marii consumatori de gaze naturale, în perspectiva dereglementării pieţei energetice de la 1 octombrie, ţinând cont că preţurile plătite de companii pentru gazele din producţia internă sunt mai mici cu 40% decât cele de import.
Cât priveşte politica de investiţii a Guvernului, premierul Victor Ponta a afirmat cu ocazia unei vizite a delegaţiei ExxonMobil că interesul Guvernului, mai ales în lumina conflictului Rusia-Ucraina, este să stimuleze investiţiile în petrol şi gaze, motiv pentru care va sprijini şi investiţiile ExxonMobil în zona continentală a Mării Negre.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro