Cât de importanţi sunt vameşii în reducerea contrabandei cu ţigări?

Autor: Ioana Mihai Postat la 17 august 2012 49 afişări

20 de agenţi vamali din Republica Moldova au finalizat un stagiu de pregătire pentru echipele mobile, vizand desfasurarea operatiunilor de control in trafic. Agentii moldoveni au fost instruiti in cadrul Centrului de formare din Giurgiu, de catre Autoritatea Nationala a Vamilor din Romania, cu sprijinul JTI.

"Conform datelor din luna iulie ale companiei de cercetare Novel, piata neagra a tigaretelor a coborat sub pragul de 13%. Rezultatul este remarcabil daca facem o comparatie cu luna ianuarie a anului 2010, cand contrabanda atinsese nivelul record de 36,2% din totalul pietei. Prioritatile autoritatii vamale romane vor ramane in continuare combaterea traficului ilicit cu tigarete, produse energetice si alcool, in perioada urmatoare intensificandu-se actiunile de combatere a gruparilor infractionale organizate si a fraudelor vamale", a declarat Dorel Fronea, seful Autoritatii Nationale a Vamilor.

"Un singur punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda reprezinta incasari suplimentare la bugetul de stat de circa 30 milioane de euro. Limitarea comertului ilicit permite, de asemenea, producatorilor de tigarete sa faca investitii, sa creeze locuri de munca si, astfel, sa plateasca mai multe taxe. Pentru ca piata neagra sa scada si pe viitor, legislatia trebuie sa fie imbunatatita in continuare, Calendarul de majorare a accizelor, publicat in Codul Fiscal, sa fie respectat si dialogul cu institutiile de aplicare a legii continuat in acelasi ritm", a declarat Gilda Lazar, director corporate affairs & communications, JTI Romania & Moldova.

Reprezentanta JTI din Republica Moldova a donat Serviciului Vamal din aceasta tara suma de 20.000 de euro, necesara achizitionarii de echipamente tehnice.

De asemenea, compania a donat Serviciului Vamal din Moldova un mijloc de transport dotat cu echipament special de control antifrauda, precum si patru echipe canine pentru combaterea traficului ilegal cu produse din tutun.

In 2007, JTI a incheiat cu Comisia Europeana un Acord pentru combaterea comertului ilicit, pe o perioda de 15 ani, in valoare de 400 milioane dolari. Potrivit acestui document, in cazuri de confiscari mai mari de 50.000 de bucati tigarete, compania producatoare plateste integral diferenta de taxe dintre statul in care au fost confiscate si statul pentru care erau destinate. In cazul in care confiscarile totalizeaza, intr-un an, 90 milioane bucati, diferenta de taxe e platita de patru ori.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cat-de-importanti-sunt-vamesii-in-reducerea-contrabandei-cu-tigari-9955724
9955724
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.