Câţiva elevi au creat cu doar doi dolari un medicament vital care a dispărut inclusiv din România, după ce patronul companiei care îl produce a decis scumpirea cu 5500%
Daraprim se află pe lista întocmită de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept unul dintre cele mai importante medicamente, fiind un anti-parazitant care este folosit pentru tratarea infecţiilor precum toxoplasmoza sau malaria, mai ales în vazul persoanelor cu sistemul imunitar slăbit, precum bolnavii de SIDA, cei care sunt supuşi chimioterapiei şi femeile însărcinate.
După ce în luna septembrie a anului trecut a fost anunţat faptul că preţul acestui medicament a crescut, câţiva elevi din Sydney au încercat să sintetizeze ingredientele din componenţa acestuia în cadrul unor experimente chimice ce au loc după terminarea cursurilor. Elevii lucrează alături de chimista Alice Williamson, de la Universitatea din Sydney, şi au creat şi o platformă online, care are drept scop colectarea cât mai multor medicamente şi tehnici medicale care să vindece malaria.
Pentru a recrea ingredientul activ al acestui medicament, cunoscut drept pirimetamină, elevii au folosit 17 grame de clor fenil acetonitril, care poate fi cumpărat online. Însă, aceştia trebuie să găsească o nouă metodă prin care să obţină pirimetamina din aceste ingrediente şi se pare că aceştia au luat în calcul metode periculoase, care nu pot fi realizate în laboratorul de chimie al şcolii lor.
După 12 luni de cercetări, aceştia au reuşit să creeze acest medicament printr-o metodă sigură, iar săptămâna trecută au creat 3,7 grame de pirimetamină. Puritatea sa a fost confirmată în urma folosirii unui spectograf de către Williamson, iar echipa de elevi a prezentat rezultatul la Institutul Regal de Chimie al Australiei, miercuri. Cu toate că în SUA acest medicament este extrem de scump, ajungând şi la 750 de dolari o tableta, în Australia costă doar câţiva dolari. Acest lucru se întâmplă pentru că nu se mai fabrică în SUA, ceea ce înseamnă că elevii pot comercializa medicamentul pe piaţa americană. Elevii din Sydney l-au produs cu doar doi dolari.
Cu toate acestea, intenţia elevilor nu este aceea de a vinde aceste medicamente, ci aceea de a demonstra că poate fi creat cu costuri mici şi de a încuraja dezvoltarea unor noi tehnici de creare a acestuia.
Cititi mai multe pe www.descopera.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro