Cazanciuc: Independenţa magistratului nu e motiv să nu ţină cont de soluţii date în situaţii similare
Independenţa magistratului nu este motiv pentru a nu ţine cont de soluţiile date în situaţii similare, iar unficarea practicii judiciare înseamnă predictibilitate pentru cetăţeni, a declarat duminică, la Ziua Justiţiei, ministrul Robert Cazanciuc.
Ministrul Justiţiei a arătat că dacă Executivul are datoria de a finanţa sistemul judiciar, iar Parlamentul trebuie să adopte legi de care sistemul are cu adevărat nevoie, nu trebuie uitat faptul că sistemul judiciar are datoria de a face toate eforturile pentru a reduce cât mai mult posibil durata proceselor şi a unifica practica judiciară, iar în acest sens mai sunt multe lucruri de făcut.
"România are două rapoarte de ţară consecutive care remarcă progresul. Şi pentru că discutăm de raportul de ţară, aş vrea să privim cu atenţie o remarcă din ultimul document, referitoare la practica neunitară. Independenţa magistratului nu este motiv pentru a nu ţine cont de soluţiile date în situaţii similare. Unificarea practicii înseamnă în primul rând predicitibilitate pentru cetăţeni, iar această predicitibilitate este esenţială, mai ales dacă discutăm de mediul de afaceri cu investitori străini", a spus Cazanciuc.
Ministrul a mai subliniat că România are nevoie să se dezvolte economic, pentru că doar prin creştere ecnomică vor putea fi mobilizate mai multe resurse pentru sprijinirea sistemelor publice de sănătate, învăţământ, apărare, justiţie.
"Am spus-o şi voi repeta ori de câte ori voi avea ocazia: justiţia are datoria faţă de cetăţeni şi de mediul de afaceri, are datoria să dea soluţii predictibile în termene cât mai scurte. Din păcate, nu am reuşit să menţinem acest spirit de cooperare în interiorul sistemului şi la nivelul celorlalte puteri ale statului. Nimeni nu poate contesta dreptul la iniţiativă legislativă al celor îndreptăţiţi, potrivit legii, dar aceste iniţiative trebuie să ţină cont nu de interese conjuncturale, ci de interesul general al societăţii", a declarat demnitarul.
El a mai spus că în momentul în care a preluat funcţia de ministru al Justiţiei şi-a asumat ca obiectiv creşterea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie, iar sondajele şi măsurătorile sociologice dovedesc faptul că acest obiectiv a fost în mare măsură îndeplinit.
"Un act de justiţie mai eficient, sporirea încrederii populaţiei în binele social pe care-l desăvârşeşte sistemul de justiţie au presupus un efort consecvent, fapte concrete şi împlinirea unor aşteptări. A fost importantă în primul rând rezolvarea unor probleme stringente, neglijate ani de zile, a sistemului judiciar: subfinanţarea, subdimensionarea schemelor de personal, lipsa investiţiilor în infrastructură. După mai mult de doi ani de eforturi ale Executivului putem spune că acest obiectiv a fost în mare măsură îndeplinit", a precizat Robert Cazanciuc.
Acesta a mai adăugat că mărirea considerabilă a bugetelor alocate a permis, într-o primă fază, ocuparea tuturor posturilor vacante din sistem, iar ulterior suplimentarea cu sute de noi posturi.
"Numărul magistraţilor judecători, procurori, grefieri, personal auxiliar a fost suplimentat, fiind ocupate în ultimii doi ani aproximativ 1.300 de noi posturi. În acelaşi timp, am reuşit să recuperăm o parte din întârzierile înregistrate în programele de investiţii. În infrastructură, programele derulate în mare parte în 2012, din păcate, erau doar pe hârtie. Am reuşit să avem sedii noi la Iaşi, Tulcea, Cluj şi Piteşti. Avem în lucru şi vom finaliza, în scurt timp, tribunalele din Sibiu, Oradea, Craiova, dar şi Palatul de justiţie din Ploieşti, o investiţie începută din păcate, cu apropae 20 de ani în urmă", a declarat ministrul Justiţiei.
El a mai arătat că, în urma dialogului constant cu magistraţii, a primit aprobarea pentru cel mai mare program de investiţii derulat până acum împreună cu Ministerul Dezvoltării, în cadrul căruia se vor construi şi reabilita sedii ale instanţelor din mai multe oraşe ale ţării, printre care: Alba Iulia, Deva, Sf. Gheorghe, Zalău, Craiova, Galaţi, Brăila, Vaslui, Târgu Mureş, Reşiţa, Alexandrai, Bacău, Suceava, Braşov, Drobeta Turnu-Severin.
"Sunt localităţi uitate din perspectiva infrastrucurii de peste 20 de ani. Programul în valoare de aproximativ de 50 de milioane de euro şi care se va derula în următorii cinci ani va include şi Capitala, unde va prinde contur din ce în ce mai mult ambiţiosul proiect de construire a unui cartier de justiţie, (...) în care ce vor concentra sediile parchetelor şi instanţelor, dar şi ale altor instituţii din sistem", a arătat demnitarul.
Cazanciuc a participat duminică, de Ziua Justiţiei, la ceremonia organizată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la Palatul Justiţiei, sediul Curţii de Apel Bucureşti.
La ceremonie au mai fost prezenţi preşedintele CSM Marius Tudose, alături de membri ai consiliului, procurorul general Tiberiu Niţu, Avocatul Poporului Victor Ciorbea, reprezentanţi ai instituţiilor din sistemul judiciar, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice la Bucureşti, ai Uniunii Naţionale a Barourilor din România şi ai Uniunii Naţionale a Notarilor Publici.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro