Cazanciuc: Inspecţia Judiciară trebuie să clarifice declaraţiile lui Dumitru Dumbravă, referitoare la "câmpul tactic"

Autor: Otilia Ciocan Postat la 26 mai 2015 40 afişări

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a spus, marţi, făcând referire la afirmaţiile şefului Direcţiei juridice a SRI, Daniel Dumbravă, că nu a înţeles la ce se referă noţiunea de "câmp tactic", urmând ca inspectorii judiciari să clarifice declaraţiile lui Dumbravă.

"Noi, în cadrul CSM, nu am înţeles foarte bine această noţiune de 'câmp tactic'. Nu contest buna credinţă a domnului Dumitru Dumbravă, dar sunt nişte lucruri pe care Inspecţia Judiciară va trebui să le clarifice în perioada imediat următoare", a spus Cazanciuc, după şedinţa de plen a Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Referitor la prezenţa agenţilor sub acoperire în rândul magistraţilor, ministrul Justiţiei a spus că "legea este foarte clară, legea nu permite aşa ceva".

"Legea este destul de clară în acestă materie. Pe de altă parte, orice suspiciune trebuie verificată. Dacă sunt suspiciuni trebuie verificate, nu putem lăsa să planeze asupra magistraţilor asemenea tipuri de suspiciuni", a adăugat Cazanciuc.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, în cadrul şedinţei de plen de marţi, sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a fi făcute verificări cu privire la posibila afectare a independenţei justiţiei şi magistraţilor de către Serviciul Român de Informaţii.

Sesizarea a fost făcută în urma unei solicitări transmise în acest sens de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Asociaţia Magistraţilor din România şi Asociaţia Procurorilor din România.

Astfel, inspectorii judiciari urmează să stabilească dacă a fost încălcată independenţa actului de justiţie în urma afirmaţiilor şefului Direcţiei juridice a SRI, Daniel Dumbravă, care a spus că instanţele de judecată sunt "câmp tactic" pentru SRI şi că "în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze".

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a cerut, în 18 mai, Consiliului Superior al Magistraturii să apere indepenţa justiţiei şi a magistraţilor în faţa suspiciunii că SRI se implică în actul de justiţie, conform unui comunicat de presă al UNJR.

Potrivit sursei citate, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, alături de un grup de judecători, a solicitat "Consiliului Superior al Magistraturii să apere independenţa justiţiei şi a magistraţilor faţă de suspiciunea rezonabilă a implicării Serviciului Român de Informaţii în actul de justiţie dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetăţenilor îndoieli temeinice cu privire la imparţialitatea şi, implicit, corectitudinea actului de justiţie".

Solicitarea judecătorilor a fost făcută în contextul în care şeful Direcţiei juridice a SRI, Daniel Dumbravă, a afirmat ca instanţele de judecată sunt "câmp tactic" pentru SRI, şi că "în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze".

"Asemenea afirmaţii sunt de o gravitate fără precedent şi aduc gravă atingere atât aparenţei de imparţialitate a judecătorilor, cât şi independenţei ca atare a sistemului judiciar, stârnind deja profunde îngrijorări în rândul magistraţilor", se arată în scrisoarea trimisă Plenului CSM.

Conform legii, CSM "are dreptul şi obligaţia de a se sesiza şi din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea".

UNJR a precizat în scrisoare că într-o situaţie similară, Consiliul Superior al Magistraturii italian a adoptat, în 4 iulie 2007, cu unanimitate de voturi, o rezoluţie în care a subliniat ca "astfel de interferenţe au ca efect intimidarea şi pierderea credibilităţii magistraţilor".

"Considerarea instanţelor de judecată ca fiind 'câmp tactic' al SRI, precum şi acceptarea prezenţei Serviciului în acest 'câmp tactic' până la soluţionarea definitivă a cauzei înseamnă acceptarea posibilităţii ca aceasta instituţie să acţioneze cu mijloace obscure asupra actorilor procesului judiciar, inclusiv procuror sau judecător. O astfel de premiză reprezintă un atentat grav la adresa independenţei justiţiei, ce nu poate fi acceptat nici măcar la nivel de aparenţă ori suspiciune", se spune în scrisoare.

De asemenea, UNJR reclamă că în interviul respectiv generalul Dumitru Dumbravă a afirmat că "maniera de lucru a SRI angrenează alături de procurori (...) şi judecători".

"Această exprimare denotă pur şi simplu o neînţelegere a noţiunii de independenţă a justiţiei. (...) Astfel de declaraţii venite din partea unei persoane cheie din conducerea SRI pot crea aparenţa unei lipse de independenţă din partea magistraţilor, motiv pentru care CSM este solicitat să intervină pentru 'a apăra independenţa justiţiei şi a magistraţilor faţă de suspiciunea rezonabilă că Serviciul Român de Informaţii este implicat şi influenţează actul de justiţie dincolo de limitele legii", afirmă judecătorii în scrisoare.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, în cadrul şedinţei de plen din 13 mai, sesizarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pentru a face verificări cu privire la eventualii ofiţeri acoperiţi din rândul judecătorilor şi procurorilor, potrivit reprezentanţilor CSM.

Reprezentanţii CSM au precizat, pentru MEDIAFAX, că s-a dispus sesizarea CSAT pentru a se stabili care sunt ofiţerii sub acoperire care activează în magistratură.

Decizia CSM a venit ca urmare a solicitării Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), care a cerut CSM să facă verificări şi să îi elimine pe eventualii ofiţeri acoperiţi din magistratură şi, totodată, să ceară clarificări de la Serviciul Român de Informaţii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CSM,
SRI,
CAZANCIUC
/actualitate/cazanciuc-inspectia-judiciara-trebuie-sa-clarifice-declaratiile-lui-dumitru-dumbrava-referitoare-la-campul-tactic-14338972
14338972
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.